Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Magyar Telekom 74 forint osztalékot fizet részvényenként

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hosszas vita után elfogadta a tavalyi beszámolót és az osztalék mértékét a Magyar Telekom közgyűlése. A társaság 74 forint osztalékot fizet részvényenként, a kifizetés május elejétől várható.

Bár gyorsan, határozatképesen kezdte meg munkáját a Magyar Telekom közgyűlése, a parkett sokáig a tavalyi közgyűlés döntéseit megtámadó kisrészvényeseké volt: az idő jó részét az töltötte ki, hogy hárman-négyen minden határozathoz hozzászólt, vitázott azokkal vagy kérdéseket tett fel.

Szinte biztos az is, hogy újabb per várható ezen kisrészvényesek részéről, akik már a tavalyi, azaz a 2008. évről szóló közgyűlési beszámolót sem fogadták el és megtámadták azt a bíróság előtt. Szerintük ugyanis a most összehívott közgyűlés is szabálytalan: tartalmi hibákat emlegettek és azt várják, hogy a testület majd hatályon kívül helyezi a döntéseket.

A Magyar Telekom vezetése ezzel szemben úgy véli, hogy az alapszabálynak megfelelően jártak el.

Így aztán a közgyűlésen csak az órákon keresztül tartott, hogy a 2008-as, a bíróság által hatályon kívül helyezett döntéseket újra megszavazták, és csak azután következett a 2009. évről szóló javaslatok megtárgyalása. Azonban minden vita ellenére, amikor végre voksoltak a részvényesek, 99,9 százalékos többséggel elfogadták az igazgatóság által előterjesztett javaslatokat.

A közgyűlés 93,2 milliárd adózott eredménnyel jóváhagyta a Magyar Telekom Csoport 2009. évi, konszolidált éves beszámolóját. A részvényesek megszavazták az adózott eredmény felhasználását, eszerint részvényenként 74 forint osztalékot fizet május 10-től a társaság, egyrészt a nettó eredményből, másrészt az eredménytartalékból.

Döntöttek a részvényesek arról is, hogy bővítik a társaság tevékenységeinek körét is, villamosenergia-, illetve gázkereskedelmi, valamint személybiztonsági tevékenységgel. Ezt az indokolta, hogy az igazgatóság tervei szerint belépnek az energiakereskedelmi piacra is.