IMF: még nem ért véget a válság

Infostart
2010. április 5. 17:30
Dominique Srauss-Kahn, az IMF vezetője szerint a világgazdaság még nincs túl a válságon, hiába a vártnál gyorsabb fellendülés a fejlett és a fejlődő piacokon. A felépülést elsősorban a kormányzati stimulusok támogatják, a lakossági fogyasztás továbbra is gyenge.

Nincs túl még a válságon a világgazdaság, hiába mutatkozik a korábban vártnál gyorsabb fellendülés a fejlett és a fejlődő piacokon - közölte az IMF vezetője, aki hozzátette: amíg az egyes országokban a belső fogyasztás nem áll tartós növekedési pályára, addig aligha lehet kijelenteni, hogy vége a recessziónak.

Az IMF idén januárban megemelte a világgazdasági növekedésre vonatkozó várakozását, a korábbi 3,1 százalék helyett 3,9 százalékos GDP növekedésre számít 2010-ben. Jövőre pedig a prognózisok szerint már 4,3 százalékkal bővülhet a világgazdaság - írja a CNBC alapján a Portfolio.hu

Strauss-Kahn ugyanakkor kiemelte, hogy a növekedés az év második felében megtorpanhat, amikoris az Egyesült Államokban a kormányzati stimulusok várhatóan visszavonásra kerülnek. Az IMF vezetője hozzátette, a W-alakú recesszió nem kizárt, a Valutaalap azonban nem számít erre.