eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Márciusban már Kínának is kereskedelmi hiánya volt

Kínának márciusban minden bizonnyal hiánya keletkezett külkereskedelmében, az import gyors növekedése miatt. Ezt az előzetes becslést közölvén pénteken Pekingben, Csen Dzsi-an kereskedelmi miniszterhelyettes arra is emlékeztetett, hogy Kínának ez előtt utoljára 2004. áprilisban volt kereskedelmi hiánya.

A pontos adatokat a jövő héten ismerteti a kínai vámhivatal.

Elemzők szerint a hiány keletkezése arra vall, hogy a kínai központi bank idei pénzügypolitikai szigorításai - eddig már kétszer növelték a kereskedelmi bankok tartalékolási kötelezettségét - egyelőre nem hátráltatja azt a segítséget, amelyet a kínai import látványos növelése ad a világgazdaságnak.

A kereskedelmi miniszterhelyettes pénteken megerősítette: nem hagynak fel az export támogatásával. Ebben a körben megemlítette, hogy "jelenleg nem helyénvaló túl sokat beszélni a jüan árfolyamáról". Ám azt is hozzátette, hogy továbbra is növelik az importot, főleg a stratégiai nyersanyagok behozatalát tartalékolás végett.

Az utóbbi időben az amerikai pénzügyi-gazdasági kormányzat ismét panaszolta, hogy Kína lassan egy éve fékezi a jüan felértékelődését. Elemzők szerint azonban ebből most nem várható különösebb feszültség a két ország viszonyában, hiszen mindketten az erős dollárban érdekeltek. Kína az amerikai államadósság legnagyobb egyedi külföldi vásárlója, és a gazdasági világválság nyomán az amerikai államháztartás hiánya idén meghaladhatja a hazai össztermék (GDP) 12 százalékát.

Utolsó adatok szerint Kína exportja februárban 45,7 százalékkal, behozatala 44,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első két hónapban 21,8 milliárd dollár volt a kereskedelmi többlete, 50,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Még kedvezőbb a külvilág számára Kína külkereskedelme kétéves összehasonlításban, vagyis a világválság előtti időkkel egybevetve: februári exportja 8,2 százalékkal, ellenben importja 9,8 százalékkal haladta meg a 2008. februárit.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×