Elvette a válság az ötvenen túliak vásárlási kedvét

Infostart
2010. április 1. 13:40
A ruházkodáson és az utazáson spórolnak leginkább az 50 év felettiek. Emellett azonban a gazdasági válság hatására kevesebb élelmiszert is vásárolnak, és legfeljebb sírkőre vagy a gyermekeik jövőjére tesznek félre - mondta el az InfoRádiónak a Gfk Hungária igazgatója.

Alapvetően nem térnek el az ötven felettiek bevásárlási szokásai, a teljes társadalom más tagjaiétól. De náluk a válság hatása mégis érezhető volt abban, hogy egyre  kevesebbet szánnak ruházkodásra és utazásra.  A rezsiköltségeknél viszont már jobban látszik, hogy érzékenyen érintette az idősebbeket a tavalyi energiaár-emelkedés - nyilatkozta az InfoRádiónak Kozák Ákos.

A Gfk Hungária igazgatója elmondta azt is: nem gondolta volna, hogy a recesszió ennyire visszavetheti a hatvanöt év felettiek vásárlási kedvét, különösen az élelmiszereket illetően.

Ráadásul ennek a korosztálynak általában nincsenek nagyobb megtakarításai. Ha mégis, akkor gyakran temetésre, sírkőre, illetve a gyermekeik jövőjére gyűjtenek. Nőtt továbbá a a váratlan kiadásokra félretett pénz jelentősége is - fűzte hozzá Kozák Ákos.

Amúgy az ötven fölötti megjelölés eléggé tág korosztályt jelöl.  Akadnak, akik még dolgoznak, de ebbe a kategóriába tartoznak a hatvan fölöttiek és a legidősebbek, a hetvenen túliak is - jegyezte meg a cégvezető.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást