Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A versenyképesség javítására tettek javaslatokat az új kormány számára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közigazgatás, az adózás, az oktatás és a munkaügy területén fogalmazták meg ajánlásaikat a Magyarországon jelen lévő belföldi és külföldi befektetők, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tagvállalatai. Fekete István a Joint Venture Szövetség elnöke elmondta: ezek a lépések szükségesek ahhoz, hogy a magyar gazdaság újra növekedési pályára álljon.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) közzétette a hazai és külföldi befektetők ajánlásait a Magyarország nemzetközi versenyképessége szempontjából kiemelten fontos kérdésekben.

A javaslatok között szerepel a bevételeken alapuló jövedelemátalányok megszűnését, például EKHO, egyéni vállalkozó, őstermelő és EVA, stb. esetében. Javasolják a munkáltatói járulékok további csökkentését a nyugdíjbiztosítási járulék esetében 24 százalékról 19 százalékra, az egészségbiztosítási járuléknál 2 százalékról nulla százalékra, továbbá a 27 százalékos EHO megszüntetését. Ehelyett tételes EHO-t javasolnak a szervezetek, körülbelül 8 ezer forintos szinten, munkavállalói teherként.

Szintén a foglalkoztatási adóterhelések között 15 millió forintnál egységes nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékplafont indítványoznak bevezetni (munkavállalóit és munkáltatóit egyaránt) úgy, hogy a nyugdíjjogosultság számítása során továbbra is csak a jelenlegi járulékplafon szerinti befizetés legyen figyelembe véve.

A vállalkozások adóterhelése kapcsán a befektetők javasolják megszüntetni a helyi iparűzési adót, valamint a kis adókat, azaz az innovációs járulékot, a szakképzési hozzájárulást és a rehabilitációs járulékot. Az osztalékadót továbbá 25 százalékról 10 százalékra csökkentenék.

A Joint Venture Szövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta, az ország gazdasági fejlődéséhez és a versenyképesség javításához szükséges, hogy a vállalkozások szintjére is eljussanak azok az adóintézkedések, amelyek arra késztetik a kis- és középvállalatokat, hogy a megadott adókulcsok mellett hozzájáruljanak a közös költségekhez, amelyek az ellátórendszereket működtetik.

Fekete István hangsúlyozta: ezekkel a lépésekkel 2011-ben beindulhat a gazdasági fejlődés, a versenyképesség pedig 2012-13-ra elérhet arra a szintre, hogy az ország a régió élvonalába tartozzon.

Hozzátette: minden politikai párttal felvették a kapcsolatot és eljuttatták hozzájuk a javaslatokat, de még nem kezdődtek el a tárgyalások.

Hanganyag: Kaputa Júlia