Mire költhetné az új kormány az uniós forrásokat?

Infostart
2010. március 30. 15:00
Több százezer új munkahely jöhetne létre Magyarországon, ha az új kormány átgondoltan és összehangoltan használná fel az uniós forrásokból még lehívható 2.900 milliárd forintot - áll az AAM Consulting tanulmányában. A cég EU üzletágának vezetője szerint úgy tűnik, hazánkban egyetlen olyan gazdasági ágazat sincs, amely további állami segítség nélkül versenyképes lehet a nemzetközi piacokon.

Már csak kevesebb, mint a fele hívható le a Magyarország rendelkezésére álló hétezer milliárd forintnyi uniós támogatásnak. Az összeg másik felét ugyanis már lekötötték - áll a AAM Consulting tanulmányában, amely több feladatot is kiemel, amivel a jövendőbeli kormánynak szembe kell majd néznie.

Cserneczky Tamás, a tanácsadó cég EU üzletágának vezetője az Info Rádiónak azt mondta: a megmaradt 2900 milliárd forintot a leendő kabinet átgondolt felhasználással munkahelyteremtésre vagy a költségvetés kiigazítására használhatja fel.

Utóbbit természetesen nem tehetik meg közvetlenül, de nem mindegy, hogy mire költik a pénzt - teszi hozzá az üzletágvezető. Létezik például olyan terület, ami áfa-bevételt jelent az államnak, és van ami nem. Vagy Vagy olyan tevékenységek, amelyek itthon adhatnak munkát százezreknek, mást pedig importból kell beszerezni, és semmivel nem járulnak hozzá a hazai munkaerőpiachoz - sorolta a példákat Cserneczky Tamás.

A szakember szerint fontos, hogy a kormánya vállalkozásokat segítse a talpra állásban. Ezért kellene egy országos stratégia arról, hogy mit akarunk elérni, és ennek mentén kellene célirányosan költeni a támogatásokat.

Most azonban szétaprózódik ez a fejlesztési terv - tette hozzá az üzletágvezető. Oda jutottunk, hogy a 7 ezer milliárd felét lekötötte a kormány, de nem termelő ágazatokra. Így senki nem tudna rámutatni olyan területre, amely a következő években Magyarországról indulva nemzetközi szinten is biztosan sikeres lehet.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást