eur:
394.59
usd:
365.01
bux:
65480.96
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fidesz: sokkal rosszabb a gazdaság helyzete a vártnál

Ahogy közeledik a választás időpontja, egyre több olyan adat lát napvilágot, amely azt bizonyítja: a gazdaságról és az államháztartásról eddig feltételezett kép sokkal rosszabb annál, mint amit korábban gondoltak - mondta Varga Mihály. A Fidesz alelnöke szerint lehetnek olyan kisebb adótételek, ahol már idén is lehet változtatni, rendszerszintű módosításra azonban csak jövőre van lehetőség az adórendszerben.

Varga Mihály az ellenzéki párt keddi elnökségi ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar gazdaság valós helyzete rosszabb annál, mint amit a kormány mutat a közvélemény számára.

Példaként említette az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését, amely szerint nagyon magas kockázata van az államháztartás több bevételének. Az áfa és a jövedéki adó közepes kockázatú, a társasági adó, a hitelintézeti járadék, az eva és a regisztrációs adó pedig igen magas kockázati tartalmú bevételnek minősül.

Csak ezek az elmaradó adóbevételek 120-150 milliárd forinttal növelhetik az államháztartás hiányát - ismertette a volt pénzügyminiszter.

Varga Mihály szerint lehetnek olyan kisebb adótételek, ahol már idén is lehet változtatni, rendszerszintű módosításra azonban csak jövőre van lehetőség az adórendszerben.

Az irány világos: a Fidesz adócsökkentésben gondolkodik, ez teremt majd ugyanis lehetőséget arra, hogy több munkahely legyen. Az ütemezésére pontos választ azonban csak akkor lehet adni, ha megtörténik az átadás-átvétel, és kiderülnek esetleg olyan tételek, amelyeket korábban nem ismertek - hangsúlyozta.

Tekintettel a munkanélküliek magas számára, már idén hozni kell olyan lépéseket, amelyek a munkahelyteremtés érdekében születnek: nemcsak gazdaságfejlesztési intézkedéseket kell hozni, nemcsak a bürokráciát kell csökkenteni, hanem módosítani kell az adótételeken is - mondta Varga Mihály, aki rendszerszintű változásra azonban csak jövőre lát esélyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×