Meg lehet előzni a gázársokkot!

Infostart
2010. március 26. 10:00
Még a gázáremelés előtt, március 31-én javasolt leolvasni a mérőóra állását - mondta az Európai Fogyasztói Központ igazgatója. Morvay György szerint akár több ezer forintos megtakarítás is elérhető, ha még alacsonyabb áron számolják el a tényleges fogyasztást. A szakértő azt mondta: érdemes írásban bejelenteni az óraállást, mert annak nyoma van.

Április elsején gázáremelés lesz, május elsején pedig megszűnik egy támogatási forma. Ezért célszerű, ha legkésőbb március 31-én írásban bejelenti a fogyasztó az óraállást a gázszolgáltatónak. Ennek egyszerű oka van: akkor még a mostani, alacsonyabb áron számolnak - mondta el az InfoRádiónak Morvay György.

Természetesen a gázszolgáltatók megpróbálnak majd kompenzálni, ha valaki éves elszámolásban van - tette hozzá az Európai Fogyasztói Központ igazgatója. De ekkor sem biztos, hogy azt a fogyasztást kapjuk meg, mintha most egyértelműen bejelentjük a tényleges mennyiséget, pontosan az átalánydíj-számítás sajátossága miatt - fejtette ki az igazgató.

Morvay György szerint, akik éves elszámolásban vannak, bármilyen indokkal kérhetnek elszámolást. Ha ez megtörtént, a szolgáltatótól kiküldenek egy elszámoló számlát. Befizetés után pedig minden további nélkül vissza lehet térni az átalányra - jelezte a szakember.

Habár az év eleji hónapok hidegebbek voltak a szokásosnál, és emiatt több gáz fogyhatott, tehát nagyobb lehet a számla, mint máskor, ennek ellenére érdemes megtenni a bejelentést, mert összességében még így is spórolhatunk akár több ezer forintot - vélekedett Morvay György.

A szolgáltatók egy része a honlapján külön telefonszámot közöl a bejelentéshez, és arról is tájékoztatják a fogyasztókat, hogy akár a határidő után 15 nappal is bejelenthetik az óraállást. Morvay György azonban azt javasolta, hogy inkább írásban tegyék ezt meg, mert annak nyoma marad.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást