eur:
393.65
usd:
368.22
bux:
66311.17
2024. április 24. szerda György

Mi az oka az újabb gázáremelésnek?

A piaci verseny hiánya okolható az újabb várható gázáremelésért - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem regionális energiagazdasági kutatóközpontjának igazgatója. Kaderják Péter hozzátette: megfelelő infrastrukturális fejlesztésekkel elérhető az ellátásbiztonság és a hazai gázpiac versenyképessége.

A piaci verseny hiánya az oka, hogy újabb drasztikus gázáremelés lesz - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem regionális energiapolitikai kutatóközpontjának igazgatója, aki hozzátette: a fogyasztók csak egy köre - döntően a lakosság - szerez be hatósági áron gázt, nagyobb részük a piacon vásárolja meg azt.

Kaderják Péter szerint a verseny hiányában nem az előállítás költségén vásároljuk Oroszországtól a gázt, amelynek árát így az olajtermékekhez kötve számítják ki. Ez azonban jelentősen drágább, mintha piaci alapon, a költségeket reálisabban tükröző áron határoznák meg.

Nyugat-Európa felé kell nyitnunk

Az energiahordozók importálása teljesen érthető egy olyan ország esetében, amely nem rendelkezik jelentősebb energiaforrásokkal. Az egyoldalú gázimportfüggőség azonban komoly energetikai probléma, amely indokolatlanul magas árakat és gazdasági, illetve politikai kiszolgáltatottságot jelent - hangsúlyozta Kaderják Péter.

Az elmúlt évek gázvilágpiaci fejleményei teljesen átalakították a gázpiacot: az Egyesült Államok önellátóvá vált, így Európára jelenetős földgázmennyiség zúdult, aminek következtében ma Nyugat-Európában óriási túlkínálat van, az árak pedig lecsökkentek - emelte ki a szakértő.

Hozzátette: ezt a magyar energiapolitikának ki kell használnia. Ennek érdekében a legfontosabb a gázszállítás infrastruktúrájának fejlesztése, hogy Magyarország szorosabban kötődjön a nyugat-európai piachoz - hangsúlyozta.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×