eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Öt százalék alá csökkenhet az alapkamat az év végére

Enyhén pozitív évet jósolnak a szakértők a részvénypiacokon 2010-ben. Az ING Alapkezelő vezérigazgatója 10 százalékos emelkedést vár idén; Benczédi Balázs szerint itt a kilábalás mellett a központi bankok kamatpolitikája lesz az irányadó. A korábbi stagnálás helyett a GDP 0,8 százalékos gyarapodását prognosztizálja a Kopint-Tárki. A kutatóintézet vezetője jövőre a gazdasági növekedés három százalékos gyorsulását várja, miközben az éves infláció idén 4,2 százalékosra becsülte. Palócz Éva úgy látja: akár öt százalék alá is csökkenhetne a jegybanki alapkamat az év végére.

Nem várunk idén a hazai részvénypiacokon az elmúlt évihez hasonló magas hozamokat és hozamemelkedést - szögezte le Benczédi Balázs. Az ING Alapkezelő vezérigazgatója szerint enyhén pozitív év jöhet, 10 százalék körüli hozamokkal. A nagy kérdés az, hogy a központi bankok mikor kezdik meg az olcsó pénz kivonását a piacokról, és ennek milyen hatása lesz - tette hozzá.

Egyelőre a bankok még fenntartják a mostani pénzbő monetáris politikát, de néhány irányadó ráta emelése azt jelzi, hogy szűkíteni fogják a forrásokat valamikor a harmadik negyedév végén, negyedik elején - jósolt a vezérigazgató.

A befektetőknek figyelembe kell venniük, hogy a részvénypiacok túlestek egy jelentős emelkedésen. Ezért a szakértők inkább az olyan defenzív szektorokat javasolják, mint az egészségügy, az IT vagy a nyersanyagpiac, a növekedésorientált területek helyett - közölte Benczédi Balázs.

Magas marad az infláció

A Kopint-Tárki másoknál optimistább jóslatot közölt, amikor az idei GDP növekedést 0,8 százalékosra taksálta. A kutatóintézet vezetője azonban azt mondta: ennél nagyobb növekedés sem kizárt.

Az infláció tekintetében viszont romlott az előrejelzésünk - tette hozzá Palócz Éva. A tavalyi 4,2 százalékos fogyasztói árindex után idén is hasonló mértékű áremelkedést várunk a fogyasztási cikkek piacán. Ennek fő oka az áfa és a jövedéki adók növekedése. Az intézetvezető szerint jövőre már elképzelhető 3-assal kezdődő infláció, de idén még nagy lesz az áremelkedés. Ez azért is figyelemre méltó, mert a többi uniós országban deflációs folyamatok zajlanak. Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol nagy volt a visszaesés, viszont a fogyasztói árindex már jó néhány hónapja a legmagasabb az Európai Unióban - fejtette ki.

Megfenyítették Magyarországot

A Nemzeti Bank mozgásteréről Palócz Éva elmondta: a kamatcsökkentésnek nálunk még mindig óriási lehetőségei vannak. Hiszen akár az Európai Központi Banknál, vagy a hozzánk hasonló adottságú visegrádi országokban sokkal alacsonyabb, 2-3 százalékos az alapkamat a mi 5,75 százalékunkhoz képest.

Ha abból indulunk ki, hogy Magyarországot 2008-ban a pénzpiac megfenyítette a korábbi hiteltelen, fegyelmezetlen, nem szavatartó politikája miatt, akkor valóban hamar véget kell érnie ennek a kamatcsökkentési ciklusnak - magyarázta a Kopint-Tárki vezetője, aki azonban feltette a kérdést: hazánk miért ne lehetne olyan helyzetben, mint Lengyelország vagy Csehország? Semmi sem indokolja, hogy nálunk az alapkamat magasabb legyen, mint ezekben az államokban, és eközben Romániával rivalizáljunk.

Palócz Éva jelezte: az állampapír-piacon márciusban a rövid hozamok jelentős csökkenése tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy ma már 5,2 százalék a 3, illetve 12 hónapos állampapír elvárt hozama. Ehhez képest az 5,75 százalékos alapkamat nagyon magas. Tehát itt is adott lehetne egy 50 százalékpontos kamatcsökkenés - mondta a szakértő.

A Kopint-tárki előző jelentésében azt írta: akár 5 százalékra is csökkenhet 2010-ben a jegybanki alapkamat. Most úgy látják, hogy ez akár négyessel is kezdődhetne - jelentette ki Palócz Éva.

Hozzátette, hogy ez részben függ a jövendő magyar kormány fiskálispolitikájától, illetve a retorikájától és magatartásától a befektetők felé. Ha ez megfelel majd az európai normáknak, és miért ne lenne így, a világ pénzpiaci hangulata pedig nem romlik, akkor 5 százalék alá csökkenhet az alapkamat.

A legrosszabb kombináció

A forint árfolyamáról Palócz Éva kifejtette: a mostani 260 forint közelihez képest a 270 forintos árfolyam szerencsésebb volt. Persze örülnek a külföldre utazók, hogy a forint erősebb lett. De inkább a magyar vállalatoknak és az exportnak kellene jobban mennie, mint a külföldre utazásnak - mondta a vezérigazgató, aki szerint ez is inkább az alapkamat csökkentését támasztja alá.

A legrosszabb kombináció, hogy ha miközben a forint erősödik, és a gazdaságot gyengítjük, nem csak az exportálók járnak rosszul, hanem a belföldön az importversennyel megküzdeni kénytelen vállalatok is. És eközben az alapkamat is a legmagasabb a térségben.

Hanganyag: Panulin ildikó, Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×