eur:
393.31
usd:
368.07
bux:
66094.65
2024. április 24. szerda György

Bod Péter Ákos: Javíthatja a költségvetés helyzetét a Fidesz ígérte adócsökkentés

A Fidesz által ígért adócsökkentés forrása a munkára rakodó közterhek mérséklése és a gazdasági-politikai válság miatt eddig visszafogott üzleti beruházásokból remélt költségvetési bevétel lehet - mondta az InfoRádió Aréna című Bod Péter Ákos közgazdász. A Corvinus Egyetem tanára arról is beszélt, hogy a lakossági fogyasztás emelkedésének záloga a jól kommunikáló kormány és a kiszámítható adórendszer.

A munkát terhelő adók nagyarányú csökkentését ígérte a Fidesz, azt, aminek irányába már a mostani kormány is elindult. Amennyiben az új kabinet kedvezőbbé teszi a munkavállalást és -adást, más területeken szigoríthat - mondta Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Corvinus Egyetem tanára hozzátette: ha az új kormány enyhíti a munkával kapcsolatos terheket, abból az is következik, hogy az inaktivitás relatív terhe megnő, ami már önmagában serkenti a munkavállalást. Ettől azt lehet remélni, hogy idővel azok, akik dolgozni kezdenek és kikerülnek az eltartotti körből, vagy többet dolgoznak és új üzleti lehetőségeket ragadnak meg, hozzájárulnak a nemzeti jövedelem növekedéséhez, amelyből több kerül majd az államkasszába - magyarázta.

A nagyobb aktivitás nagyobb nyereséget hoz, a többlet pedig már 2011-ben jelentkezhet - mondta Bod Péter Ákos.

A gazdaságnak vannak emellett lélektani faktorai is: a kormányzati ciklus végét jellemző bizonytalanságok hatására félretett üzleti tervek a kabinetváltás után előkerülhetnek. Ha ez bekövetkezik, az ugyancsak serkenti a gazdaságot - fűzte hozzá a szakértő.

Mi lesz a fogyasztással?

Az, hogy ki milyen GDP-számot jósol idénre, nagyban függ attól, hogy mit gondol a háztartások várható fogyasztásáról - mondta Bod Péter Ákos, aki szerint ezt részben a bankok üzletpolitikája, részben pedig lélektani feltételek alakítják.

Ha az emberek ismét kapnak hitelt, de nem tanultak a múltból, újra vadul fogyasztani kezdenek - vélekedett a Corvinus Egyetem tanára, megjegyezte ugyanakkor, hogy a nemrég életbe lépett, a hitelezés feltételeinek módosításáról szóló törvénnyel a törvényalkotó "levagdosta a szélsőségeket", nincsenek már ésszerűtlen konstrukciók a piacon.

A lélektani feltételekről szólva a közgazdász elmondta: ha az emberek bízni kezdenek a jövőben, könnyebben vállalnak adósságot, nagyobb kiadásokat - nyaralást, lakásfelújítást -, így biztosan akadnak majd szektorok, amelyekben ez meg fog látszani.

A volt jegybankelnök szerint ebbe a kormánynak is van beleszólása: a kabinet jó kommunikációval képes formálni a várakozásokat és világos keretet biztosítani a vállalkozások számára.

Bod Péter Ákos hozzáfűzte: a Fidesz arról beszél, hogy kormányra kerülése esetén fokozatosan csökkenti majd az adókat, márpedig ez az üzletemberek számára olyan információ, amely meghatározó lehet a fejlesztési terveik újragondolásában, átütemezésében.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×