eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bod Péter Ákos: Nehéz tisztán látni, mekkora hiányt ad át utódjának a kormány

A kormányon kívül senki sem gondolja azt, hogy a költségvetési hiány valóban 3,8 százalékos lesz - mondta Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára hozzátette: azért is nehéz tisztán látni, mekkora lesz a hiány a hatalom átadásakor, mert magyar államapparátus nagyon összetett és tagolt.

Az elmúlt húsz év tapasztalata arra késztet, hogy némi gyanúval tekintsünk a kimenő kormány győzelmi jelentéseire - mondta Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint igen nehéz tisztán látni azt, mekkora lesz a hiány a választások után, a hatalom átadásakor, aminek oka részben az, hogy a magyar államapparátus nagyon összetett és tagolt, ráadásul a szakmai minősége sem tökéletes, vannak hosszú ideje meglévő gyengeségei.

A korábbi jegybankelnök úgy véli: ez azt is jelentheti, hogy az államapparátus képes megvezetni az állami irányítást. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy ennyire tagolt szervezetnél senki sem tudja, hogy az alatta lévő területen pontosan mi van - fűzte hozzá.

Bod Péter Ákos megjegyezte: a kormányon kívül senki sem gondolja azt, hogy a költségvetési hiány valóban 3,8 százalékos lesz. Az ellenzék által emlegetett 7 százalék viszont ugyancsak túlzás.

A szakértő szerint 2006-2007-ben óriási bizalmatlanság alakult ki a magyar államháztartás külső megítélésével kapcsolatban. Éppen ezért a most hivatalban lévő kabinetnek nem kell meglepődnie azon, ha nincs nagy híre az elszámoltathatóságunknak.

Mivel jelenleg az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap kölcsöne tartja életben a magyar állampénzügyeket, a kormánynak komoly beszámolási kötelezettséget kellett vállalnia. Ennek ellenére, a túldagasztott intézményekben lezajló pénzügyi mozgásokat még a legjobb szándékkal sem lehet teljesen tisztán látni - magyarázta a közgazdász.

Az átlag állampolgárnak éppen ezért végképp nem lehetnek pontos információi az államháztartás állapotával kapcsolatban, míg a szakértők közül sokan azt gondolják, hogy a helyzet rosszabb annál, mint amire a hivatalos statisztikákból következtetni lehet - mondta Bod Péter Ákos.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×