Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bod Péter Ákos: Nehéz tisztán látni, mekkora hiányt ad át utódjának a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormányon kívül senki sem gondolja azt, hogy a költségvetési hiány valóban 3,8 százalékos lesz - mondta Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára hozzátette: azért is nehéz tisztán látni, mekkora lesz a hiány a hatalom átadásakor, mert magyar államapparátus nagyon összetett és tagolt.

Az elmúlt húsz év tapasztalata arra késztet, hogy némi gyanúval tekintsünk a kimenő kormány győzelmi jelentéseire - mondta Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint igen nehéz tisztán látni azt, mekkora lesz a hiány a választások után, a hatalom átadásakor, aminek oka részben az, hogy a magyar államapparátus nagyon összetett és tagolt, ráadásul a szakmai minősége sem tökéletes, vannak hosszú ideje meglévő gyengeségei.

A korábbi jegybankelnök úgy véli: ez azt is jelentheti, hogy az államapparátus képes megvezetni az állami irányítást. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy ennyire tagolt szervezetnél senki sem tudja, hogy az alatta lévő területen pontosan mi van - fűzte hozzá.

Bod Péter Ákos megjegyezte: a kormányon kívül senki sem gondolja azt, hogy a költségvetési hiány valóban 3,8 százalékos lesz. Az ellenzék által emlegetett 7 százalék viszont ugyancsak túlzás.

A szakértő szerint 2006-2007-ben óriási bizalmatlanság alakult ki a magyar államháztartás külső megítélésével kapcsolatban. Éppen ezért a most hivatalban lévő kabinetnek nem kell meglepődnie azon, ha nincs nagy híre az elszámoltathatóságunknak.

Mivel jelenleg az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap kölcsöne tartja életben a magyar állampénzügyeket, a kormánynak komoly beszámolási kötelezettséget kellett vállalnia. Ennek ellenére, a túldagasztott intézményekben lezajló pénzügyi mozgásokat még a legjobb szándékkal sem lehet teljesen tisztán látni - magyarázta a közgazdász.

Az átlag állampolgárnak éppen ezért végképp nem lehetnek pontos információi az államháztartás állapotával kapcsolatban, míg a szakértők közül sokan azt gondolják, hogy a helyzet rosszabb annál, mint amire a hivatalos statisztikákból következtetni lehet - mondta Bod Péter Ákos.

Hanganyag: Exterde Tibor