Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Matolcsy: a Fidesz három év alatt csökkentené az adókat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz az \"igazi, nagy, radikális\" adócsökkentést 2011. január 1-től három év alatt hajtaná végre - derült ki Matolcsy György Hír TV-nek adott vasárnapi nyilatkozatából. A gazdaságpolitikus szerint az idei államháztartási hiányt 4,5-6,5 százalék közötti sávba érdemes \"kormányozni\".

Az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere vasárnap este nyilatkozott a Kontraszt című műsornak. Többek között azt mondta: év közben lehet már módosítani az adószabályokon, de az igazi nagy, radikális, a családi adózást középpontba helyező adócsökkentést jövő év január 1-jétől három év alatt tervezik végrehajtani.

Ennek okaként azt mondta: év közben vagyunk és bizonytalan az államháztartás helyzete; ez az év az egyszeri nagy adócsökkentés szempontjából "elúszott".

Leszögezte: senki ne várjon semmilyen megszorító intézkedéseket egy új Fidesz-kormánytól, hiszen éppen a megszorítások következménye az, ami ma Magyarországon van.

A Fidesz gazdaságpolitikusa szerint nem lehet arra számítani, hogy a kormányváltást követő első héten, első hónapban minden megfordul, mert "még lefelé megy a magyar gazdaság legalább hat hónapig".

Az év közepétől az új kormány minden meghatározó gazdasági területen - a bürokráciánál, az adórendszernél, a foglalkoztatásnál, az európai uniós pénzek átcsoportosításánál a kis- és középvállalkozások felé, az energiahatékonysági program beindításánál - elkezdi a fordulatot - emelte ki.

Úgy értékelte: 2013-ra állítható a magyar gazdaság egy olyan gyors pályára, mint amilyenen 2000-2002-ben volt.

Az államháztartási hiányról szólva kifejtette: "a kormányon kívül mindenki tudja", hogy ez a szám nem lesz 3,8 százalék. Hangsúlyozta, semmilyen módon nem szeretnék elengedni az államháztartás deficitjét. Nagyon sok olyan tétel van még a költségvetésben, amelyek miatt akár 7 százalék fölé is "csúszhatna" a hiány mértéke, de Magyarország helyzete az elmúlt években oly mértékben romlott, hogy függ a külső finanszírozástól, ezért 7 százalék feletti deficitet nem lehet eltűrni - húzta alá.

Matolcsy György azt mondta: 4,5-6,5 százalék közötti sávba érdemes kormányozni majd azt a deficitet, amit találnak.

Arra a felvetésre, hogy miként lehet majd a Valutaalappal, az Európai Bizottsággal a költségvetés nehéz helyzete mellett megállapodni, leszögezte: új gondolkodásra van szükség. Eddig a külföldi partnerek szigorúan ragaszkodtak egy kiindulóponthoz, ahhoz, hogy először egy nagyon alacsony költségvetési hiányt kell beállítani, és minden csak az után jön.

Ez a logika nem fenntartható - vélekedett, hiszen - mint mondta - hiába mondta ki a magyar kormány, hogy 4 százalék alatt lesz ez deficit, ez nem teljesül 2010-ben.

"Máshogy kell gondolkozni, és ezt a partnereink vélhetőleg, az első információk szerint, el fogják fogadni" - fogalmazott. Ha egy erős választói felhatalmazással rendelkező új kormány van, akkor ez a kormány egy más gondolkozást "javasolhat a külföldi finanszírozóknak"; azt mondhatja, hogy "akkor van biztonságban a pénzetek, ha vissza tudjuk fizetni, akkor tudjuk visszafizetni, ha van növekedés és munkahely". Az egyensúly az következmény, a növekedés, foglalkoztatás következménye; eddig fordítva ültek a lovon - fogalmazott.

Az eddigi kormányzati reformlépéseket firtató felvetésre úgy reagált: azt a Medgyessy-kormány, majd a két Gyurcsány-kormány "elszúrta", a Bajnai-kormány pedig olyan megszorító csomagot léptetett életbe, amely elrontotta a növekedést.

A volt miniszter leszögezte: állam- és közpénzügyi reformra van szükség, olyan működésre, amely lényegesen olcsóbbá, de jobbá teszi az állam működését. "Magunkon kell kezdeni" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, melyek lehetnek azok a "kis gesztusok", amelyektől a lakosság már rögtön az elején jobban fogja érezni magát, azt válaszolta: ezeket a kormány részéről a korrupciós csapok elzárásában és a magas számlák kurtításában kell majd érzékelni.

Ennek kapcsán kitért a zöldbankra. Szerinte belátható időn, 6-12 hónapon belül olyan energiatakarékos hiteleket lehet felvenni ettől az új pénzintézettől, amelyek törlesztő részleteit és kamatait az energia-megtakarításból fizetik vissza a családok, "kisebb lesz a számla". Megjegyezte, ez a bank szinte kizárólag energiatakarékos felújításokhoz ad pénzt családoknak, háztartásoknak, önkormányzatoknak és vállalkozóknak.

Matolcsy György szerint a gazdaságpolitikai fordulatnak a pénzügy-politikai fordulatot is magában kell foglalnia. A fordulat lényege: pénz szűke helyett pénzbőséget kell teremteni. Ehhez szükség van a jegybank monetáris politikájának módosítására új pénzügyi szabályozással, szükség van új állami tulajdonú bankokra, és az állami tulajdonú bankok tőkeemelésére, valamint olyan forrásokra, amelyek a befagyott pénzekből vállalkozói forrásokat teremtenek - hangsúlyozta.

Tíz év alatt már nem 1 millió, hanem több, 1,2-1,3 millió munkahelyet kell teremteni a válság miatt - közölte az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere. Arra a kérdésre, hogy erre lesz-e "egybe" tíz év azt válaszolta: "lesz, több is lesz".

Szerinte az új 20 évet az első négy évben kell megalapozni, mert a demokrácia és szabadság első 20 évét Magyarország elveszítette. Úgy látja, ha ez első kormányzati ciklusban jól dolgoznak, akkor 4-6 év alatt meglesz az egymillió új munkahely, 5-10 év alatt megfordul az államadósság aránya, 15-20 év alatt kinövi Magyarország a jelenlegi adósságot és kilép a csapdából.