eur:
393.09
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Hogyan lehet csodát tenni Magyarországgal?

Adócsökkentés, szociális ellátások megnyirbálása, vállalati támogatások megvonása és a vagyonadó bevezetése - ez lenne nagy vonalakban a Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Intézet docensének receptje az egészséges vállalkozói környezet kialakítására. Papp József, A magyar csoda című könyve a jövő héten jelenik meg.

A csoda az lenne, ha le tudnánk vetni azt a béklyót, amit az eltúlzott magyar költségvetés taszít rá a vállalkozókra - mondta az InfoRádiónak Papp József.

Csalásra ösztönöz a magas adó

A Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Intézet docense úgy látja, a túl magas adórendszer nem igazodik a magyar vállalkozások adófizetési képességéhez. Szerinte az a gond, hogy a kis- és középvállalatok által megtermelt jövedelemből a legnagyobb részt az állam hasítja ki, több mint 40 százalékot. A nettó munkajövedelem 26-27 százalék, és ami marad, azon kell osztoznia a vállalkozónak a bankköltséggel és az amortizációval.
Csak úgy tudja elérni, hogy számára kielégítő profit maradjon, és ebből visszaforgathasson a vállalkozásba, hogyha csal.Mindaddig amíg az adóterhelés ilyen magas, és nem megy le arra a szintre, amit csalással kényszerít ki a vállalat, addig a magyar gazdaság mindig a lehetőségei alatt teljesít - véli az intézetvezető.

Sürgősen új társadalmi szerződést kell kötni

Papp József szerint az adócsökkentést nem forrásteremtéssel kellene megoldani, hanem egy új társadalmi szerződéssel, és azonnali intézkedésekkel. Így a vállalkozók felszabadulnának a kötöttségtől, és belátnák, hogy a csalás költségei megegyeznek az adófizetés költségeivel. Ha tehát a vállalkozói szektorban méltányosan alacsony adók lennének, akkor sem lenne kevesebb az adóbevétel, mert a fiktív számlázásra szánt pénz menne az államkasszába.

Költségvetés, ami korrumpál

Az alacsony adók mellett kedvezőbb gazdasági környezet, alacsony infláció és alacsony kamatok is kellenek - mondja Papp József. Most kedvező az idő arra, hogy az új társadalmi szerződést megkössük, méltányos adókkal, szigorú jogszabályokkal. És egy teljesen új szemléletű költségvetéssel az eddigi helyett, amely mást nem szolgált csak, hogy a pártok korrumpálhassák az állampolgárokat. Például az alanyi jogú támogatások kiterjedt rendszerével. Magyarországon segélyezni csak a rászorultakat szabadna - fejtette ki a szakember.

Korrupció és klientúraépítés

Ugyanilyen felesleges a vállalatoknak adott támogatások rendszere, amelyben Magyarország élen áll az uniós államok között a maga 5-600 milliárd forintjával - folytatta Papp József. Ezek a támogatások persze azért ilyen mértékűek, mert magasak a bérekre rakódó terhek is - tette hozzá.
A túl sok állami megrendelés és közbeszerzés terén szintén élen járunk az unióban. Nálunk ez a GDP 6,7 százalékát teszi ki, ami nagyon magas szám, kb. 1500 milliárd forintot jelent. Emellett majdnem 10 százalékát a megtermelt összjövedelemnek újraosztja. Ez pedig a korrupció és a klientúraépítés melegágya.  Mindaddig, míg ezt a gyakorlatot meg nem szűntetjük, addig nem tehetünk érdemben semmit a korrupció ellen.

Csökkentendő államadósság

Olyan egyszerűbb adórendszerre volna szükség, amely minden kulcsában 15 százalék körüli lenne, kedvezményeket nem tartalmazna, ugyanakkor az államadósság gyors csökkentése érdekében áldozatvállalást várna el a gazdagoktól, például a vagyonadóval - vázolta az elképzeléseit Papp József. Szerinte a szociális rendszer átalakítása is szükséges, mert a háztartásoknak kifizetett jövedelem felét ma az állami transzfer teszi ki a paci helyett, és ez nem tartható. Állami transzfer alatt például a nyugdíj és az egyéb családi támogatások értendők - tette hozzá.

Fokozatosság helyett gyors váltás

Most egy korszakváltás küszöbén, az elmúlt nyolc éves kormányzás után siralmas helyzetben vagyunk, ami leginkább a magas államadósságban és a magas kamatállományban mutatkozik meg. Ez folytathatatlan. Az új kormánynak a társadalmat új megegyezés felé terelni. Ha ezt a gyors váltást meg tudjuk lépni, akkor az unióban úgy tekintenek majd Magyarországra, hogy igen, ez az új gazdasági csoda - közölte Papp Lajos.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×