Inforádió

Meghallgatom Élő adás

BUX: a pénteki visszaesés egy komolyabb trendforduló kezdetét is jelezheti

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 453,87 pontos, 1,89 százalékos csökkenéssel, 23.546,14 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 43,6 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A BUX 24 ezer pont fölött nyitott, és egészen kora délutánig e szint fölött tartózkodott, majd délután az amerikai piac nyitása után kezdett esni, hasonlóan az európai tőzsdeindexekhez.

Jól látszik, hogy a tengerentúli megrendelések döntik el az irányt - mondta Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős-piaci üzletkötője, utalva arra, hogy a New York-i tőzsdemutatók lefelé indultak a nyitás után, és hogy az előző napok emelkedésében is az amerikai piacok voltak az iránymutatók.

A kereskedő a piac természetes életciklusának nevezte az elmúlt időszak jelentős emelkedését követő visszarendeződést. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a pénteki visszaesés egy komolyabb trendforduló kezdetét jelzi, ami után egy tartósabb lefelé csorgás következik.

Ezt a tézist erősíti véleménye szerint az is, hogy a forint is visszakorrigált: az euró jegyzése 262 forintos szintről 264-re emelkedett pénteken. Az OTP piacán pedig elfogytak a short pozíciók zárásával összefüggő vásárlások, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak a bankpapír árfolyamának emelkedéséhez.

A Mol árfolyama 955 forinttal, 4,71 százalékkal 19.325 forintra esett, 4,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 135 forinttal, 1,98 százalékkal 6.675 forintra csökkent, forgalmuk 33,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,13 százalékkal 749 forintra gyengült, forgalma 1,9 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 500 forinttal, 1,18 százalékkal 42.700 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el.