Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Demján: Lázálom Bajnai euróbevezetési elképzelése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország állami és lakossági adósságállománya a nemzeti össztermék 130 százalékát teszi ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke szerint. Demján Sándor az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: jó gazdaságpolitikával 15 éven belül 20-25 százalékkal lehet csökkenteni az államadósságot, de úgy véli, 2020 előtt Magyarország nem tudja bevezetni az eurót.

Magyarország teljes államadóssága 130 százalék, annyi, mint Burundié - mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, aki hozzátette: ez azt jelenti, hogy az ország által megtermelt jövedelem jelentős hányada kiáramlik az országból.

Ez lefékezi a növekedést, nem kap az ország kedvező hiteleket, márpedig a fejlődéshez arra van szükség - hangsúlyozta Demján Sándor, aki szerint ezt az adósságot csak akkor lehet visszatermelni, ha dinamikus a gazdaság fejlődése.

A TriGránit elnöke úgy véli: jó gazdaságpolitikával 15 év alatt 20-25 százalékkal lehet csökkenteni az államadósságot. Bevált az a jóslatom, hogy 10-15 évig az unió legszegényebb, legsebezhetőbb országa leszünk - tette hozzá.

Lázálom, melldöngetés, nagyképűség


A szokásos magyar lázálomnak, melldöngetésnek és nagyképűségnek nevezte Demján Sándor Bajnai Gordon miniszterelnöknek azt az elképzelését, hogy 2014 körül bevezethetjük az eurót, mert csak 2020-ban lát lehetőséget arra, hogy Magyarországon is az európai valutával fizessenek az emberek.

A TriGránit elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszak a leszakadás éveit jelentette, amikor Magyarország elveszítette pénzügyi függetlenségét. Demján Sándor szerint ezért nem a nemzetközi szervezetek, hanem kizárólag Magyarország a felelős.

Arról is beszélt, hogy a nemzeti tőke hiánya fékezi a gazdasági fejlődést és felzárkózást a többi uniós tagállamhoz. Mint fogalmazott, az uniós monetáris szabályok ott, ahol alig van nemzeti tőke, lefékezik a fejlődést. "vagyis örök cselédsorsra vagyunk ítélve".

Hanganyag: Németh Zoltán