eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Demján: Lázálom Bajnai euróbevezetési elképzelése

Magyarország állami és lakossági adósságállománya a nemzeti össztermék 130 százalékát teszi ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke szerint. Demján Sándor az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: jó gazdaságpolitikával 15 éven belül 20-25 százalékkal lehet csökkenteni az államadósságot, de úgy véli, 2020 előtt Magyarország nem tudja bevezetni az eurót.

Magyarország teljes államadóssága 130 százalék, annyi, mint Burundié - mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, aki hozzátette: ez azt jelenti, hogy az ország által megtermelt jövedelem jelentős hányada kiáramlik az országból.

Ez lefékezi a növekedést, nem kap az ország kedvező hiteleket, márpedig a fejlődéshez arra van szükség - hangsúlyozta Demján Sándor, aki szerint ezt az adósságot csak akkor lehet visszatermelni, ha dinamikus a gazdaság fejlődése.

A TriGránit elnöke úgy véli: jó gazdaságpolitikával 15 év alatt 20-25 százalékkal lehet csökkenteni az államadósságot. Bevált az a jóslatom, hogy 10-15 évig az unió legszegényebb, legsebezhetőbb országa leszünk - tette hozzá.

Lázálom, melldöngetés, nagyképűség


A szokásos magyar lázálomnak, melldöngetésnek és nagyképűségnek nevezte Demján Sándor Bajnai Gordon miniszterelnöknek azt az elképzelését, hogy 2014 körül bevezethetjük az eurót, mert csak 2020-ban lát lehetőséget arra, hogy Magyarországon is az európai valutával fizessenek az emberek.

A TriGránit elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszak a leszakadás éveit jelentette, amikor Magyarország elveszítette pénzügyi függetlenségét. Demján Sándor szerint ezért nem a nemzetközi szervezetek, hanem kizárólag Magyarország a felelős.

Arról is beszélt, hogy a nemzeti tőke hiánya fékezi a gazdasági fejlődést és felzárkózást a többi uniós tagállamhoz. Mint fogalmazott, az uniós monetáris szabályok ott, ahol alig van nemzeti tőke, lefékezik a fejlődést. "vagyis örök cselédsorsra vagyunk ítélve".

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×