Inforádió

Meghallgatom Élő adás

12 ezerig száguld az OTP árfolyama?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem kevesebb, mint 9200 forintos OTP-célárat tett közzé mai elemzésében a Nomura. Amennyiben az eszközminőség gyorsabban normalizálódik, ennél a közel 50 százalékosnál is nagyobb felértékelődést is elképzelhetőnek tartanak az elemzők. Az OTP normál ROE-ja 20 százalék fölött lehet, ez esetben 12000 forintra emelkedhet az árfolyam - írják. Ma egy másik célár-emelés is érkezett: a Credit Suisse a Nomuráénál szerényebb, 7200 forintos árfolyamot jelölt meg.

A Nomura és a Credit Suisse elemzésével felült az utóbbi hónapok felminősítési hullámára. A 9200 forintos célárfolyammal előbbi ráadásul túl is szárnyalta a többi elemzőt, megdöntve a JP Morgan hétfői 8000 forintos "rekordját".

A jelenlegi szinthez képest 50 százalékos felértékelődést jelent a Nomura 9200 forintos OTP-célárfolyama, ami ugyan elmarad a bankpapírok történelmi csúcsától, a gyors eszközportfólió-javulás esetén feltételezett 12000 forint azonban már meghaladja azt. A 9200 forintos árfolyam 1,5-szeres P/BV arányt jelentene, a 12000 forintos szint viszont már közel 2-szerest. Az OTP magas céltartalék előtti profittal rendelkezik, ami 20 százalék vagy afölötti normalizált ROE-t is hozhat - írják a Nomura elemzői.

A bank hozam-kockázati profilja javult, 2009-et erős tőkehelyzettel, alacsonyabb hitel/betét aránnyal, javuló költséghatékonysággal és jobb likviditással zárta. A konszenzus az események után mozog, még ha esést is várunk a működési eredményben és 270 bázispontra csökkennek csak a hitelkockázati költségek a 2009-es 360 bázispontról, "a mi 2010-es előrejelzésünk a piaci fölött van 10 százalékkal" - írják. A P/BV alapon jobb értékeltségű VTB Bank eladása mellett ezért vételre ajánlják az OTP részvényeit az elemzők.