eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Martonyi: Az új kormány már májusban tárgyalhat az IMF-fel

Nem kizárt, hogy a következő kormány már májusban vagy júniusban tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal a hitel visszafizetésének kedvezőbbé tételéről - mondta az InfoRádiónak az Orbán-kormány külügyminisztere a Baross Gábor Társaság budapesti rendezvényén.

A felelőtlen költségvetési és rossz gazdaságpolitika, a szétvert közigazgatás, a dilettantizmus és a korrupció miatt Magyarország már korábban az államcsőd szélére sodródhatott volna, ha a világgazdasági helyzet nem annyira kedvező, mint amilyen volt - mondta az InfoRádiónak az Orbán-kormány külügyminisztere.

Martonyi János hozzátette: 2008 októberében, az Egyesült Államokból induló pénzügyi válság begyűrűzése nyomán olyan helyzetbe került az ország, amit csak hitelfelvétellel lehetett megoldani. A politikus szerint Magyarország korábban az uniós csatlakozás és a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat jellemző pénzbőség miatt úszta meg, hogy vállalnia kelljen a felelőtlen politikája következményeit.

A külügyi tárca korábbi vezetője hangsúlyozta: az új kormánynak rendbe kell tennie a magyar gazdaságot, amihez az is szükséges, hogy kedvezőbb törlesztési feltételekben egyezzen meg a Nemzetközi Valutaalappal. Mint mondta: a tárgyalások már májusban vagy júniusban megkezdődhetnek.

Lehet, hogy meghosszabbítjuk ezt a hitelvonalat, az is lehet, hogy egy új megállapodást sikerül kötnünk, de előfordulhat, hogy erre nem lesz szükség, mert olyan kedvezően alakulnak a körülmények, hogy a valutaalapon kívül is megfelelő forrásokhoz juthat az ország - sorolta a lehetőségeket a politikus.

Annyi biztos, hogy garantálni kell az ország külső finanszírozását és átfogó átalakításokkal rendezni kell az államháztartás helyzetét - fűzte hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×