Járai: legkorábban 2015-2016-ban vezethető be nálunk az euró

InfoRádió / MTI
2010. március 9. 19:19
Tönkreteszi a magyar gazdaságot a jelenlegi fiskális és monetáris politika - mondta el Járai Zsigmond, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének konferenciáján. A volt Jegybank elnök szerint legkorábban 2015-2016-ban vezethető be Magyarországon az euró.

 A volt pénzügyminiszter, a jegybank korábbi elnöke kedden a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének budapesti rendezvényén leszögezte: gyenge felkészületlen gazdaságra, nem szabad ráereszteni egy erős pénzt, az eurót. A megalakuló új kormánynak azonnal új költségvetést kell készítenie, amelynek keretében drasztikus adócsökkentésre van szükség - tette hozzá.

Előadásában hangsúlyozta, hogy a saját véleményét ismerteti és nem a Fidesz gazdaságpolitikáját, de van átfedés a kettő között.

Járai Zsigmond szerint a megalakuló új kormánynak olyan költségvetést kell összeállítania, amely elősegíti a gazdaság versenyképességét, s ehhez "fiskális diktatúrára van szükség". Mégpedig azért, mert a magyar állam jelenleg a GDP 50 százalékát osztja el újra, miközben régiós versenytársainknál ez az arány csak 40 százalék.

Hasonló arányokat mutat a GDP arányos adóterhelés is: amíg nálunk ez 38,5 százalék, addig a régió többi országában csupán 30 százalék.

"Magyarország túl sokat költ az állam. Apparátusának, az állami bürokrácia fenntartására és a szociális rendszerre, például a GDP három százalékával többet, mint a régiós államok" - magyarázta a volt pénzügyminiszter.

Járai Zsigmond közölte: az adórendszernek és az adókból finanszírozott szociális rendszernek munkára kell ösztönöznie és nem a szociális segély igénybevételére. Szükséges célkitűzésnek minősítette a Fidesz által meghirdetett egymillió új munkahelyet, kiegészítve azzal, hogy amíg Magyarországon a foglalkoztatási ráta 55 százalék, addig a hasonló népességű Csehországban 67-68 százalék.

Kérdésekre válaszolva kifejtette: a valós gazdasági helyzet rosszabb, mint amilyennek látszik, Magyarországot az IMF hitel tartja a víz felett. A gazdasági növekedés idén kisebb lesz a kormány által prognosztizáltnál, ráadásul az új kormány megalakulásáig a költségvetés hiánya el fogja érni az egész évre tervezett összeg száz százalékát.

"Azt hiszem nem lesz ingatlanadó, különben is a vagyonadó logikája hülyeség, hiszen adózott pénzből inkább ingatlanvásárlásra kell ösztönözni embereket, mint rulettezésre " - jelentette ki, kiegészítve azzal, hogy olyan vagyonadó elképzelhető, amely az elmúlt tíz év vagyonosodását csapolja meg, de csak úgy, hogy a befizetett személyi jövedelemadóból levonható a kivetett adó, azaz aki nem fizetett szja-t az fizessen vagyonadót.

Járai Zsigmond keményen bírálta kereskedelmi bankok gyakorlatát, mivel azok nem a hitelezés bővítésére törekednek, és ha egy adósuk fizetésképtelenné válik, akkor nem a reorganizációt próbálják segíteni, hanem elvonják a fedezetet és így ellehetetlenítik a vállalkozást.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást