Chikán Attila: gazdasági növekedésre, a foglalkoztatás bővítésére van szükség

Infostart
2010. március 8. 12:34
Chikán Attila szerint a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás a két kulcskérdés az ország gazdasági válságból való kilábalása szempontjából. Az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán azt mondta: ez csak a hazai kis- és középvállalkozásokra támaszkodva történhet meg.

Az egyetemi tanár, a VOSZ gazdaságpolitikai bizottságának elnöke kiemelte: nehéz lesz az országot kivezetni a válságból; a politikai ígéreteknek a realitásokkal kell számolniuk, nem szabad újabb csalódást okozni az országnak.

Chikán Attila úgy vélekedett: koherens gazdaságpolitikai stratégiára, erős államra, erős piacra, pragmatikus kezelésmódra van szükség.

A növekedéssel kapcsolatban leszögezte: az adórendszer megújításával és az állami kiadások csökkentésével kell azt fenntarthatóvá tenni; a növekedés nem mehet a stabilitás rovására.

A volt gazdasági miniszter szerint munkahelyteremtés szempontjából kulcskérdés az oktatás átalakítása, az iskolarendszer színvonalasabbá tétele.

Aláhúzta: olyan pénzügyi környezetre van szükség, amelyben a vállalkozók tudnak működni; összehangolt fiskális és monetáris politika kell; termelés-centrikusság; kutatás-fejlesztésre és innovációra.

Bartha Ferenc, az Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, a VOSZ ellenőrzési bizottságának elnöke a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet: a mai helyzet egyetlen oka a "nem versenyképes kormányzás"; az új kormánynak nemcsak jelszavakban, hanem tettekben is támogatnia kell a kis- és középvállalkozásokat.

Szerinte történelmi bűn volt, hogy 2002-ben az új kormány állami költekezésbe kezdett; adósságcsapdába került az ország. A volt jegybankelnök is felhívta a figyelmet a magyar vállalkozási szféra megerősítésére.