eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Durva gázáremelés - lesz, akinek akár 45 százalékkal kell többet fizetnie

Valószínűleg 15 százalékos gázáremelést kérnek a szolgáltatók a Magyar Energiahivataltól az áprilistól esedékes gázárváltozásban - mondta a portfolio.hu elemzője. Patkó Gábor hozzátette: további tehernövekedést okoz, hogy május elsejétől megszűnik a gázártámogatás, ami a legjobban támogatott kategóriában 40 százalékos emelkedést is jelenthet.

Nagy valószínűség szerint nem 10, hanem 15 százalékos lesz az gázáremelés a mögöttes termékérak, valamint a forint-dollár árfolyamváltozás miatt - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Patkó Gábor hangsúlyozta: az emelés mellett április 30-át követően megszűnik a jelenlegi gázártámogatás is, vagyis minden  fogyasztó ugyanazt az egyetemes szolgáltatói árat fogja majd fizetni.

Ez azt jelenti, hogy lesznek olyanok (legfőképpen az eddig a legnagyobb támogatásban részesülő kisjövedelműek), akik 40-45 százalékos emelésre készülhetnek - mondta a szakértő, aki hozzátette: az IMF-fel kötött megállapodás értelmében kell kivezetni a rendszerből a gázártámogatást. Jelenleg úgy tűnik, ez nem fokozatosan, hanem egy huszárvágással történik meg - fűzte hozzá.

Patkó Gábor szerint enyhítheti a terhek azonnali növekedését, hogy májusban már nem lesz fűtésszezon.

{{keretes_cim}}

Júliusban jóval 20 százalék feletti gáz-áremelésre lesz szükség, ha április elsejétől a szolgáltatók nem emelhetnek árat - nyilatkozta Kutas István, az E.ON Hungária szóvivője az MTI kérdésére pénteken. A Magyar Energia Hivatal csütörtök az újságíróknak tartott prezentációjából az derült ki, hogy köbméterenként 16-17 forinttal, mintegy 12-15 százalékkal indokolt emelni a földgáz végfelhasználói árát áprilisban a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatóknál. Az E.ON véleménye szerint ez reális. Kutas István megjegyezte: ha a szabályokat mindenki betartja akkor erre sor is kerül. (MTI)

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×