Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mire figyel az APEH márciusban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Pénzcentrum cikksorozata segítségével minden hónapban megtudhatja, hogy mikor és milyen kötelezettségei vannak az állam felé. Közlik azokat a dátumokat és eseményeket, amelyekre érdemes lehet figyelni, ha nem akarunk különböző bírságot és pótlékot átutalni az APEH számlájára. Kimutatásuk az egyéni vállalkozók, magánszemélyek és gazdasági társaságok legfőbb adónemeire tér ki.

Idén márciusban több adónem bevallási valamint befizetési határideje esik hétvégére vagy ünnepnapra, így ezeket legkésőbb a határidőt követő első munkanapon kell bevallani és befizetni. A hónap 12., 16., 22., 25. valamint 31. napján van valamilyen APEH határidő.

A határidők közül a legjelentősebbek a szokásos 12-i személyi jövedelemadó-előleg és járulékbevallások, valamint 20-a helyett idén márciusban 22-i áfabevallási és befizetési határidők. Nem minden hónapban jelentkező APEH-határidő ugyanakkor a környezetterhelési díj bevallásának és befizetésének legkésőbbi időpontja március 31-én, valamint ugyanezen a napon a non-profit szervezeteknek a 2009-ben kiállított alkalmi munkavállalói könyvekről kell beszámolniuk az APEH-nak.

A környezetterhelési díjakból tavaly összesen kicsivel több, mint 10,7 milliárd forint bevétele volt a költségvetésnek, egy átlagos negyedéves befizetéskor nagyjából 2-2,5 milliárdos tétel folyik be az államkasszába. Idén eddig csak a januári befizetési adatokat publikálta a Pénzügyminisztérium. Az év első hónapjában 214 millió forintot fizettek be az arra kötelezettek környezetterhelési díj címén.

A részletes március 12-i bevallási és befizetési lista a penzcentrum.hu oldalán olvasható.

A következő APEH-határidő március 15-i ünnepnap miatt március 16-ára esik. Ekkor az adózóknak - amennyiben arra kötelezettek - a következő három adatszolgáltatásnak kell eleget tenniük:

• Adatszolgáltatás a költségvetési támogatás igénybevételéhez felhasználható igazolás kiadásáról;

• Pénzintézetek adatszolgáltatása a pénzforgalmi bankszámla megnyitásáról és megszüntetéséről;

• Adatszolgáltatás az adózó által az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró, közösségi adószámmal nem rendelkező vevő(k) részére történt, az áfatörvényben meghatározott új közlekedési eszköz(ök) értékesítéséről.

A hétvége miatt március 20. (szombat) helyett március 22-ére esik az áfával kapcsolatos bevallások és befizetések határideje.

A hónap végén, március 31-én a 2009. évi környezetterhelési díjkötelezettségek befizetésére, a negyedéves díj-előleg pontos befizetésére kell figyelniük az erre kötelezett adóalanyoknak, valamint a non-profit cégeknek kell a 2009-ben kiállított alkalmi munkavállalóikkal kapcsolatosan adatot szolgáltatniuk. A részletes kötelezettségek a következők:

• Bevallás a környezetterhelési díjelőlegről, illetve az éves díjkötelezettségről;

• Környezetterhelési díj, és a környezetterhelési díjelőleg befizetése;

• Adatszolgáltatás az alkalmi munkavállalói könyv 2009. évi kiállításáról;

• Az alkalmi munkavállalói könyvet kiállító adatszolgáltatása az általa a magánszemélynek kiadott igazolás szerinti adóköteles jövedelemről, és a magánnyugdíj-pénztári tagság esetén további adatokról.