eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

KSH: tavaly 3,9 milliárd euró külkereskedelmi többlet

A külkereskedelmi mérleg tavaly 3,9 milliárd euró (1.125 milliárd forint) aktívumot mutatott, így az egyenleg 4,299 milliárd euróval (1.188 milliárd forint) javult a 2008-as 319 millió euró (63 milliárd forint) passzívumhoz mérten - közölte a részletes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A februárban közölt előzetes adatok ennél nagyobb, 4,57 milliárd eurós aktívumot mutattak 2009-re.

A KSH adatai szerint tavaly az export volumene 12, az importé pedig 17 százalékkal esett vissza.

A KSH decemberben jelentős volumenbővülést regisztrált a külkereskedelemben: az exporté 15, az importé 7 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának nagyon alacsony bázisszintjét.

A 2009. január-decemberi forgalom forintban mért árszínvonala az exportban 3, az importban 1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a cserearány 1,8 százalékkal javult. A forint a főbb devizákhoz képest közel 13 százalékkal gyengült, ezen belül az euróhoz viszonyítva 12, a dollárhoz képest pedig 18 százalékkal.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×