Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mennyibe kerül a Malév az államnak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Malév miatt ismét a költségvetési tartalékhoz kellett nyúlni. Egy most megjelent kormányhatározatból kiderült: az általános tartalékból 10 milliárd forintot, az állami vagyonnal kapcsolatos tartalékból 7,3 milliárd forintot fordít az állam a légitársaság tőkeemelésére, és 4,6 milliárd forint adósságot tőkévé konvertál. A magyar állam addig megtart legalább 25 százaléknyi részvényt, amíg a Vnyesekonombank felé nem fizetik ki az összes adósságot.

 A most megjelent kormányhatározatban az áll, hogy a légitársaság jegyzett tőkéjét 4 millió forintra csökkentik, majd új kibocsátású részvényekkel 26,8 milliárd forintra megemelik. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ebből 25,36 milliárd forintot jegyez, a fennmaradó hányadra pedig az orosz fél vállalt kötelezettséget.

A döntést a múlt pénteki közgyűlésen erről meghozták. Így a magyar államnak 95 százalék, az AirBridge-nek pedig 5 százalék tulajdona van most a Malévban. A költségvetés általános tartalékából kapott 10 milliárd forint, az állami vagyonnal kapcsolatos tartalékból 7,3 milliárd forint, valamint 4,6 milliárd forint adósság átkonvertálásából összesen több mint 20 milliárd forintnyi készpénze lett mosta légitársaságnak, amiből elsősorban az adósságait kell rendeznie, a fennmaradóból finanszírozza tevékenységét.

Az orosz fél a vállalt részvényjegyzést a Malévnak nyújtott 5,3 millió euró kölcsöntőkévé konvertálásával teljesíti. A megállapodás alapján az Airbridge-ben kisebbségi tulajdonos Vnyesekonombank a Malévnak nyújtott összes hitelét átalakítja kedvezőbb feltételű hitelekké. A törlesztés a futamidő végén egy összegben történik.

Az orosz bank által adott kölcsön visszafizetéséig a magyar állam vállalta, hogy megtart legalább 25 százalék plusz egy szavazat részvényt abból a 95 százalékból, ami a tőkeemelés után a birtokába került.

A rendelet szerint a pénzügyminiszternek és a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek be kell nyújtaniuk egy közös előterjesztést a kormány részére. Ennek tartalma egy olyan - meg nem nevezett összegű - kereskedelmi banki hitel, ami mögött az Eximbank közbeiktatásával közvetve 95 százalékban állami garancia áll.