Lakásfronton nem várható változás

Infostart
2010. március 2. 09:40
Sem a kereslet bővülése, sem a kínálat szélesedése nem várható a lakáspiacon - véli a Duna House elemzője. Murányi Ákos az InfoRádiónak azt mondta: a meglévő piaci viszonyokon alig változtat a lakossági hitelezésről szóló rendelet megjelenése, csak annyiban, hogy hangsúlyossá válhatnak a forinthitelek.

A racionálisan gondolkodó ingatlanfejlesztők a válság hatására felfüggesztették a beruházásaikat vagy kivonultak az országból. Idén sem várható, hogy újabb projektek indulnak, hiszen nyártól megszűnt a lakástámogatási rendszer szinte összes eleme, emellett pedig szigorodott a hitelezés is - mondta az InfoRádiónak a Duna House elemzője.

Nem valószínű, hogy a közeljövőben lakáshiány alakul ki Magyarországon, bőséges a túlkínálat, a kereslet viszont minimális - tette hozzá Murányi Ákos.

Ennek oka részben az, hogy sokan kiestek a piacról azért, mert nem tudják biztosítani a 26 százalékos, a forint alapú hitelhez szükséges önerőt. Korábban ennek a kiváltására alkalmas volt a szocpol és a Fészekrakó program, amelyek azonban már nem elérhetőek.

A másik ok, hogy a gazdasági válság miatt sokan elbizonytalanodtak, és nehezebben vállalnak fel egy húsz-huszonöt éves lejáratú kölcsönt, legyen az akár forint-, akár devizaalapú - magyarázta az elemző.

Murányi Ákos hozzátette: a banki hitelezési gyakorlat már tavaly szigorúbb volt, mint korábban, az új, lakossági hitelezésről szóló rendelet célja pedig az, hogy a kockázatosabb svájci frank alapú ajánlatok teljesen eltűnjenek a piacról.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást