Elővásárlási jogot kapott az állam az E.ON Földgáz Trade-re

InfoRádió / MTI
2010. március 2. 13:03
Aláírták azt a szerződést, amely elővásárlási jogot biztosít a magyar államnak az E.ON Földgáz Trade Zrt.-re. Az E.ON Hungária szóvivője szerint, ez a szerződés erősíti az ország energiaellátásának biztonságát. Kutas István az InfoRádiónak azt mondta: az E.ON nem tervezi a magyarországi érdekeltségének az értékesítését.

A kormányszóvivői iroda keddi közleménye szerint Bajnai Gordon kormányfő az aláírás alkalmából azt mondta: "az elővásárlási jog megszerzésével ismét nagyot léptünk előre az energiabiztonság területén. Szükség esetén olyan eszköz kerül a magyar kormány kezébe, amely hosszútávon segíti és védi az ország energiaellátásának biztonságát. Az energiabiztonság megerősítése pedig alapvető stratégiai érdek Magyarország számára".

A dokumentumot Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára és az E.ON AG képviseletében Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. Igazgatóságának elnöke írta alá, de kézjegyével látta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója, Kamarás Miklós is, mert az elővásárlási jog az MNV-é.

A közlemény ismerteti: a szerződés értelmében az E.ON elővásárlási jogot biztosít a kormánynak az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ben, a gáz-nagykereskedelmi vállalatában. Amennyiben az E.ON a későbbiekben értékesíteni kívánja a gázüzletágban szerzett érdekeltségét, az elővásárlási joggal élve a mindenkori kormány megakadályozhatja, hogy a stratégiai jelentőségű szolgáltatás nem kívánt kezekbe kerüljön. Ezzel elkerülhető egy esetleges "ellenséges" felvásárlási szándék.

Az E.ON Hungária kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a 2009 júniusi szándéknyilatkozat alapján a megállapodás értelmében az E.ON 2016-ig biztosít elővásárlási jogot a magyar állam számára arra az eshetőségre, ha értékesíteni akarná gázkereskedő érdekeltségét.

Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária igazgatósági elnöke nemrégiben újságíróknak azt mondta, hogy az E.ON-t nem sürgeti semmi, hogy magyarországi vagyonelemeiből valamit is értékesítsen.

A KHEM az MTI kérdésére közölte, hogy három szerződés született. Az egyik a földgáz-nagykereskedő E.ON Földgáz Trade Zrt.-re vonatkozó elővásárlási jogot tartalmazza, a másik ennek technikai feltételeit rögzíti, míg a harmadik a múltban keletkezett "tartozásról" szól. Ez utóbbi összege - amit azért fizet a végfelhasználó, mert a korábbi években a szabályozott piacon a végfelhasználói ár a beszerzési ár alatt volt - 60 milliárd forint, ami jelenleg köbméterenként 3 forintot jelent a fogyasztóknak 2011. június 30-ig.

A szerződésben a felek elismerik a gázár szabályozásról jelenleg hatályos jogszabályokat, mint tulajdon és költség-semleges, a legkisebb költség elvén alapuló költségeket fedező, átlátható módot. A hatályos jogszabályok között van az a 2009 júniusában hozott miniszteri rendeletet, amely a gázárban elismeri a devizaárfolyam kockázatkezelésének költségeit. Az E.ON Hungária elnöke, Konrad Kreuzer korábban újságíróknak azt mondta, hogy ezt korábban nem ismerték el az árban.

A tárca közlése szerint a szerződés nem tartalmaz korlátozást a jogszabály esetleges megváltoztatására.

Az elővásárlási jogról még a múlt nyáron született szándéknyilatkozat. Akkor a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium azt közölte, hogy egy másik megállapodás is született az E.ON és az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) kölcsönös előnyökön történő energetikai együttműködéséről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kutas István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást