eur:
395.61
usd:
366.75
bux:
65585.35
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az OTP csoport 151,5 milliárd forint adózott profitot ért el

Az OTP Bankcsoport a közel két és félszeresére duzzadó kockázati költségek ellenére éves szinten 151,5 milliárd forint konszolidált korrigált adózott eredményt ért el, ami ugyan 31 százalékkal elmarad a 2008. évitől, azonban így is mintegy 6 milliárd forinttal meghaladja az előzetes elemzői konszenzust és a menedzsment előrejelzését - tette közzé a bank kedden publikált gyorsjelentésében.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a bankcsoport negyedik negyedéves korrigált adózott profitja 20,5 milliárd forint volt, kevesebb, mint fele az előző negyedévinek, elsősorban a rekordszintű kockázati költségek miatt.

Az IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutató (IFRS CAR) 0,6 százalékponttal javult a negyedév folyamán, és év végére 17,5 százalékra emelkedett, az elsődleges tőke nagysága (Core Tier1) 0,7 százalékponttal, 13,8 százalékra nőtt. Mindkét mutató lényegesen meghaladja a bank legfőbb versenytársainak hasonló mutatóit.

A likviditási tartalék szintje 2009 decemberében rekordnagyságot - több mint 6 milliárd EUR-t - ért el úgy, hogy novemberben a bank visszafizette az 1,4 milliárd eurós állami hitel felét.

A konszolidált hitelállomány az előző évhez képest 2 százalékkal esett vissza, az elmúlt negyedévben gyakorlatilag változatlan maradt. A konszolidált betétállomány éves szinten 8, negyedéves szinten pedig 2 százalékkal növekedett. Mindennek köszönhetően a konszolidált hitel/betét mutató (121 százalék) éves és negyedéves összehasonlításban is javult (13, illetve 3 százalékponttal csökkent).

A nettó kamatbevétel tavaly éves szinten 15 százalékkal emelkedett, ettől némileg elmaradt a negyedik negyedéves javulás (+12 százalék). A nettó kamatmarzs negyedéves alapon 58 bázisponttal, 6,27 százalékra, éves szinten 39 bázisponttal, 6,17 százalékra nőtt. A nettó díj- és jutalékbevételek éves szinten 5 százalékkal csökkentek.

A működési költségek az elmúlt negyedévben 15 százalékkal emelkedtek részben szezonális hatások, részben új társaságok konszolidálása következtében, éves volumenük azonban abszolút értékben 14,5 milliárd forinttal mérséklődött. A kiadás/bevétel mutató éves szinten 5,3 százalékponttal, 44,3 százalékra javult, jóval elmaradva az előirányzattól.

Bár a konszolidált hitelportfólió minősége tovább romlott, és a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 8,9-ről 9,8 százalékra nőtt, az elmúlt negyedévben a romlás dinamikája már jelentősen mérséklődött, a fedezettségi mutató pedig a negyedik negyedévben 5,2 százalékponttal javult, és megközelítette a 74 százalékot.

A hitel- és egyéb kockázati költségek nagysága éves szinten 124 százalékkal emelkedett, 266 milliárd forintot tett ki. Az utolsó negyedévben képzett céltartalék nagysága meghaladta a 83 milliárd forintot.

A konszolidált eszközarányos nyereség (ROA) 0,9 százalékponttal, 1,6 százalékra, míg a tőkearányos nyereség (ROE) 9,1 százalékponttal, 13,4 százalékra mérséklődött az elmúlt egy évben. Negyedéves alapon a ROA 1,1 százalékponttal, míg a ROE 9 százalékponttal csökkent.

Az egy részvényre jutó negyedéves eredmény (hígított EPS) 76 forint, míg a tizenkét havi érték 570 forint volt.

A bankcsoport adózott eredményén felül a saját tőkével szemben közvetlenül értékelt tételek eredményét is tartalmazó éves úgynevezett nettó átfogó eredmény (Net Comprehensive Income) 151,8 milliárd forint, 27 százalékkal kisebb, mint 2008-ban volt.

A magyarországi alaptevékenység, az OTP Core (OTP Bank, OTP Jelzálogbank, OTP Lakástakarékpénztár, OTP Faktoring) eredménye az elmúlt negyedévben 37 százalékkal visszaesett, a 178,3 milliárd forintos éves adózott eredmény azonban 34 százalékkal nagyobb az előző évinél.

A hazai csoporttagok közül a Merkantil csoport 2009-ben 1,8 milliárd forintos veszteséget könyvelt el. Az OTP Alapkezelő 5,1 milliárd forintos adózott eredményt realizált.

A külföldi leányvállalatok közül a DSK csoport tavalyi 25 milliárd forintos adózott eredménye éves szinten 20 százalékos visszaesést jelent, a negyedik negyedéves eredmény viszont 31 százalékkal javult.

Az ukrán leánybank a jelentős mértékben növekvő kockázati költségek miatt 2009-ben 43,65 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, a bázisidőszak 16,4 milliárd forintos pozitív eredményével szemben. Az utolsó negyedév vesztesége 14,4 milliárd forint volt. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya december végén elérte a 22,3 százalékot.

Az orosz leánybank 2009-ben 3,1 milliárd forintos adózott nyereséget ért el, harmadát az előző évinek.

A kisebb leánybankok közül a horvát leánybank a több mint megduplázódó kockázati költségek ellenére is 3,2 milliárd forintos adózott eredményt realizált.

A román leánybank 1,1 milliárd forintos eredménye közel ötszöröse az előző évinek, portfóliójának minősége csoportszinten a legjobb.

A montenegrói bank éves szinten 0,4 milliárd forint nyereséget realizált a 0,8 milliárd forintos negyedik negyedévi veszteséget követően.

A szlovák leánybanknál a veszteséges második és harmadik negyedév után az utolsó három hónapban rekordnagyságú veszteség keletkezett, döntően a romló portfólió miatt megháromszorozódó kockázati költségek miatt, így az éves veszteség 6,4 milliárd forint.

Jelentős, éves szinten 9,2 milliárd forint veszteséget - ebből közel 8 milliárdot az utolsó negyedévben - produkált a szerb leánybank is a rendkívül konzervatív portfólió értékelés és tisztítás következtében.

Az OTP papírok a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a hétfői kereskedést 5.573 forinton zárták. Az elmúlt 52 hét során a részvény legalacsonyabb árfolyama 1.232 forint, a legmagasabb 6.264 forint volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×