Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sorosék a görög dráma miatt fogtak össze az euró ellen?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak most szivárgott ki egy február eleji vacsora híre, amin számos fedezeti alap vezető találkozott, a vacsora fő témája pedig pletykák alapján az euró elleni fogadás volt. A vacsorán több tízmilliárd dolláros vagyont kezelő vezető mellett Soros György is részt vett, az alapkezelők szerint a görög helyzet miatt érdemes az euró ellen fogadni, ugyanis az sem elképzelhetetlen, hogy egy dollárt kell majd csak adni egy euróért - írja a Portfolio.hu.

A Wall Street Journal megbízható forrásokra hivatkozva azt írta, hogy nagyobb fedezeti alapok a görög események miatt összefogtak az euró ellen, az ügy pikantériája pedig az, hogy Soros György neve is felmerült, aki mint az ismert még 1992-ben az angol font elleni támadással szerzett magának hírnevet. Bennfentesek szerint még február elején tartottak egy vacsorát New Yorkban, ahol részt vett több meghatározó fedezeti alap vezető is, így például az SAC Capital Advisors-tól Aaron Cowen, valamint Sörös György is.

A komoly tőkeáttételt is nyíltan felvállaló alapok vezetői szerint az euró gyengeségei már megmutatkoztak, a görög helyzet pedig mindenképpen a további gyengülés mellett szól. Érdemes megfigyelni, hogy 2009 decemberében még 1.51 dollárt kellett adni egy euróért, míg most már csak 1.35 dollárt. Sőt az alapkezelők szerint a dollár erősödése (euró gyengülése) egészen a paritásig, tehát az egy dolláros euró árfolyamig is csökkenhet.

A fedezeti alapoknak pedig nagyon megéri kockáztatni, hiszen a mostani bizonytalan helyzetben életük üzletét üthetik nyélbe. Gondoljunk csak bele, hogy ha húszszoros tőkeáttételt képzelünk el, akkor egy alap 5 millió dollár befektetéssel 100 millió dollárt mozdíthat meg, egy 5 százalékos elmozdulás az árfolyamban pedig ennek megfelelően azt jelenti, hogy megduplázták a kezdeti befektetésüket.

A hatóságok pedig nem sokat tehetnek a helyzet ellen, a piacon amúgy is szokás, hogy "tanácsokat" adnak egymásnak a szereplők. Abban az esetben tudnának lépést tenni a szabályozók, ha bizonyítani lehetne az összejátszás tényállását, azonban ez nem egy könnyű feladat.

Aggodalomra ezen felül az adhat okot, hogy nem kispályások adták spekulációra a fejüket, hanem több tízmilliárd dollárt megmozgató alapok, amik a válság ellenére ki tudják használni különböző befektetési bankokon keresztül a rendszer gyengeségeit. A derivatív piacoknak hála pedig a kezdőtőke többszörösét tudják megmozgatni az alapok, ezt meghaladóan az is aggodalomra adhat okot, hogy vélhetően egyre többen fedezik fel az euró gyengülésben rejlő lehetőségeket.

Érdemes azonban azzal is tisztában lenni, hogy már egy több hete megtörtént vacsoráról van szó, az alapok pedig annak ellenére, hogy kisebb országok GDP-jét kezelik, még nem tehetik azt meg, hogy minden pénzüket egy fogadásra tegyék fel. A magas kockázatvállalás pedig veszélyt is hordoz, nem beszélve a tőkeáttételről, hiszen ha nem jön be a fogadás, akkor a veszteségek is sokszorozódnak.