Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A GVH is vizsgálja a Capital Partnerst

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot folytat a prágai székhelyű Capital Partners befektetési szolgáltató ellen a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt - mondta el a GVH szóvivője. Mihálovits András hozzátette: az ügyben döntés ez év első félévében várható.

Az ügy előzménye, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete saját vizsgálatával párhuzamosan csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A rendőrség 15 embert gyanúsít, közülük öten vannak őrizetben.

A vizsgálat október óta tart, a Capital Partners, valamint négy másik vállalkozás ellen, azaz érintett még az Afin Hu Kft.-t és az Oceangate Securities Kft.-t, valamint az ügynökök képzését végző Priority Bróker Kft.-t is.

A vizsgálat tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt folyik, az ügyben döntés ez év első félévében várható. A versenyhivatal vizsgálata azt igyekszik tisztázni, hogy jogszerűen keresték-e többször telefonon az ügyfeleket a Capital Partners szolgáltatásainak népszerűsítése, befektetési ajánlatok megküldése céljából, továbbá, hogy a cég szolgáltatásait kínáló munkatársak megtévesztően és tisztességtelenül tájékoztatták-e az ügyfeleket.

A GVH tudomására jutott ugyanis, hogy a Capital Partners függő ügynökei a Magyarországon szokásosnál jóval magasabb bizományosi díjat számítanak fel, a "tőkepiaci profizmusra" hivatkozva. Ennek ellenére a rendelkezésre álló adatok alapján az ügyfelek nem realizáltak nyereséget. A munkatársak megfelelő ismeretek nélkül, bizonytalan eseményeket biztosként feltüntetve, magyar nyelvű írásbeli tájékoztató nélkül tevékenykedtek.

A GVH vizsgálja azt is, hogy mennyire volt pontos és áttekinthető a Capital Partners, az Afin Hu Kft. és az Oceangate Kft. működése, kapcsolatrendszere.

A rendőrség összesen tizenöt embert gyanúsít a Capital Partners csalássorozatával kapcsolatban, közülük öten vannak őrizetben, a többi gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az öt ember közül egy cseh, kettő-kettő pedig szlovák, illetve magyar állampolgár, őket a cégnél tartott házkutatás után állították elő kedden.

A pénzügyi felügyelet kedden közölte, hogy azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Capital Partners a.s. határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét.

A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély így a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében. A PSZÁF egyúttal felszólította a Capital Partnerst a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására.

Hanganyag: Kaputa Júlia