Bajnai: Az energiabiztonság olyan, mint a levegő

Infostart
2010. február 24. 19:38
Új ellátási háromszöget javasoltak Közép-Európában az energiabiztonság megerősítése érdekében a budapesti Energiabiztonsági Csúcstalálkozó résztvevői. Bajnai Gordon miniszterelnök az egynapos találkozó megállapodásait mérföldkőnek nevezte.

Az energiabiztonság olyan, mint a levegő. Természetesnek vesszük, ha van; fuldoklunk, ha nincs - fogalmazott az Energiabiztonsági Csúcstalálkozót lezáró tájékoztatóján a magyar miniszterelnök. Bajnai Gordon beszámolt arról, hogy nyilatkozatot fogadott el a négy visegrádi ország mellett Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Románia és Ausztria.

A résztvevők meggyőződése, hogy Közép-, Kelet-, és Dél-Európa együttműködése egész Európa energiabiztonságát növeli. A dokumentumban rögzítik, hogy több lábra akarják állítani Közép-Európa energiabiztonságát. Ennek keretében új ellátási háromszög jönne létre, új befektetések és beruházások révén. A gáz keletről a Nabbucco vezetéken keresztül, északon Lengyelországon át cseppfolyós gázterminálon, délről pedig a horvátországi Krk szigetén felépülő cseppfolyós gázterminálon érkezhet független forrásból, független útvonalon. Bajnai Gordon hozzátette: ezt még kiegészíthetik más, Fekete tengeri beruházások is, amelyek szintén szóba kerültek a szerdai találkozón.

A kormányfő kifejtette: össze kell kötni a térség országait észak-dél irányban; a Balti tengertől egészen az Adriáig energiának kell áramlania az államok között. Az ehhez szükséges legfontosabb beruházások 2014-2015-re készülhetnek el. A miniszterelnökök, államtitkárok abban is megegyeztek, hogy mind állami, mind vállalati szinten szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat. Az országok összehangolják a krízisterveiket, hogy amennyiben bármelyik államot energiaválság veszélyezteti, akkor gyorsan tudjanak egymáson segíteni.

Egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottságnak kiemelkedő szerepet kell játszania az együttműködésben, hogy egy jól működő, igazságos energiapiac jöhessen létre. Különböző európai uniós források már jelenleg is rendelkezésre állnak, de a tervek megvalósításához nagyságrenddel több pénzre lesz szükség, így kiemelkedő szerepet szánnak az EU második energiapolitikai cselekvési programjának, ami 2010-től 2014-ig működik. Ezen kívül a kohéziós alapokból is szeretnék a megújuló energia elterjesztése mellett, a meglévő rendszerek korszerűsítését finanszírozni. Ezzel jobb minőségű szolgáltatások és olcsóbb energia állhat Közép-Európa rendelkezésére.

Bajnai Gordon újságírói kérdésre válaszolva közölte: az energiabiztonsági csúcs résztvevői munkacsoportokat is létrehoznak annak érdekében, hogy az energiaválságokat képesek legyenek előrejelezni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást