Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csúcsra emelkedik a benzin ára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Emeli bruttó 6 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., s ezzel a benziné új történelmi csúcsra nő.

A Mol két hete emelte a benzin árát három forinttal, a gázolajé akkor nem változott.

A Portfolio.hu azt írja:"bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, 6 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan valahol 324-325, a gázolajat pedig átlagosan 300-301 forint környékén tankolhatjuk literenként."

A szakemberek szerint az áremelés nem mondható meglepőnek, szombaton már beszámoltunk róla, hogy van esélye ennek a forgatókönyvnek. Az ok, hogy az előző heti záró értékéhez képest a múlt pénteki zárásig 5,9 százalékot emelkedett dollárban mérve a benzin ára, miközben a gázolaj 8,4 százalékkal lett drágább. A forint mindeközben egy kicsit gyengült a dollárral szemben (az előző pénteki 198.9 után a múlt hetet 200,6 körül zárta a jegyzés), ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin és a gázolaj jegyzésára 6,8, illetve 9,3 százalékkal lett magasabb.

A 6 forintos emelés erősnek mondható, a jövedéki adó változását leszámítva (tehát pusztán a jegyzésárak változása által indukált árváltozásokat figyelembe véve) utoljára tavaly decemberben volt ekkora emelés a benzin árában.