Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milliárdos bónuszt kapnak a nyereséges bankok brókerei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tavalyi évi teljesítményük után 250 millió eurós összegben oszt ki bónuszt brókereinek a Société Générale - közölte Frédéric Oudéa, a francia bank elnöke egy csütörtöki rádióinterjúban. Franciaországban a tavalyi évi teljesítménye után 3500 bróker összesen egymilliárd eurós prémiumra számíthat.

Egy másik francia bank, az eurózóna legnagyobb lakossági pénzintézetének számító BNP Paribas félmilliárd eurós prémiumokról szóló előző napi bejelentése után a Société Générale eredményei is arra utalnak, hogy a francia bankszektor számára véget ért a pénzügyi válság.

A Société Générale is jobban teljesített az elemzői várakozásoknál, de - a BNP Paribas-val ellentétben, amely tavaly 93 százalékkal növelte nyereségét az előző évhez képest - tavalyi adózás utáni nyeresége csak 678 millió euró, amely harmada a 2008-as teljesítményének.

A bónuszok kérdése érzékeny téma a francia közéletben: a kormány és a közvélemény nyomására ezért a Société Générale már augusztusban jelezte, hogy a prémiumok kiszámításához nemcsak a piaci eredményeket, hanem a bankmenedzserek viselkedését is figyelembe veszi. A bank másfél évvel ezelőtt 4,9 milliárd eurós veszteségéért egyetlen alkuszát, Jérome Kervielt tartotta felelősnek, akit azóta is azzal vádolnak, hogy fedezet nélkül kötött határidős megállapodásokat a pénzpiacokon, összesen 50 milliárd eurós értékben, amelyeket fiktív tranzakciókkal próbált elfedni.

A Société Générale elnöke egyúttal azt is bejelentette, hogy saját idei prémiumáról lemond.

A bankmenedzsereknek juttatott nagy összegű prémiumokat brit mintára a francia kormány egyszeri alkalommal megadóztatja: a tavalyi teljesítmények alapján 2010-ben kifizetendő minden 27.500 eurót meghaladó alkalmazotti prémium után a bankoknak 50 százalékos egyszeri, rendkívüli illetéket kell befizetniük a költségvetésbe.

Franciaországban a tavalyi évi teljesítménye után 3500 bróker összesen egymilliárd eurós prémiumra számíthat, amely fejenként átlagosan 286 ezer eurót jelent. Elemzők szerint ez azonban töredéke az Egyesült Államokban kifizetésre váró közel 100 milliárd euróhoz képest, s a politikai nyomás miatt várhatóan Franciaországban lesznek Európában a legalacsonyabbak az idén kifizetésre kerülő bankmenedzseri prémiumok.