Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkenő bevételek a biztosítóknál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
7,3 százalékkal 825 milliárd forintra csökkent a biztosítók díjbevétele 2009-ben - mondta el a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára. Trunkó Barnabás szerint a biztosítási szektor túljutott a válság mélypontján, de növekedésre még ebben az évben sem számítanak.

Továbbra is érződött a válság hatása a magyar biztosítási piacon. A gödör mélyén már túl van a szektor, de a főtitkár szerin továbbra is csökkenés várható.

A 2008. évi 4 százalékos csökkenés után tavaly 7,3 százalékkal 825 milliárd forintra csökkent a biztosítók díjbevétele, ebből az életbiztosítási díjbevétel 411 milliárd, míg a nem életbiztosítási 414 milliárd forintot tett ki.

A nem életbiztosítási díjbevétel legnagyobb tétele, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) 125 milliárd forint volt. A főtitkár elmondta, hogy a múlt év végi kgfb kampányban a 4 millió ügyfélből 952 ezer váltott biztosítót, további 500 ezren pedig felmondták a biztosításukat, majd - alacsonyabb díjjal - ugyanahhoz a biztosítóhoz tértek vissza.

Tavaly 11,3 milliárd biztosítási szerződés volt Magyarországon, az egy főre jutó biztosítási díj 330 eurót tett ki, ez egytizede a Nyugat-európainak.

Továbbra is az Allianz a legnagyobb díjbevételű biztosító, a 165 milliárd forintos díjbevétele 10,9 százalékkal kisebb volt, mint 2008-ban. Második helyen a Generali-Providencia áll 127 milliárd, míg harmadik a tavaly fúzionált Groupama-Garancia Biztosító 87 milliárd forintos díjbevétellel. Az előbbi díjbevétele 4,7, míg az utóbbié 2,1 százalékkal esett a múlt évben.

Az életbiztosítási díjbevételt továbbra is az ING vezeti 17 százalékos csökkenés után 79 milliárd forinttal. A nem életbiztosítási díjbevételből az Allianz közel egyharmaddal részesedik 131 milliárd forinttal.

Értelmetlen és értelmezhetetlen rendelkezés

Alkotmánybírósághoz fordul a gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvény áprilistól érvényes módosítása miatt a MABISZ - mondta el a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára. Trunkó Barnabás szerint értelmetlen és értelmezhetetlen ez a rendelkezés.

Hozzátette: a jogszabály elhúzza a kárrendezési eljárást, ráadásul a vétlen károsultat kötelezi bizonyos esetekben egy rendkívüli műszaki vizsgára, azaz egy költséges eljárásra.

Hanganyag: Kaputa Júlia