Inforádió

Meghallgatom Élő adás

FHB: 1,6 milliárd forint adózott profit a negyedik negyedévben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az FHB Jelzálogbank 2009 negyedik negyedévében 1,6 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami az előző negyedévinél 10,6 százalékkal kedvezőbb, 2008 hasonló időszakának eredményénél pedig 1,6 százalékkal marad el - tette közzé a társaság konszolidált, nem auditált gyorsjelentésében kedden a BÉT honlapján.

A Portfolio.hu elemzői konszenzusát jelentősen, 31 százalékkal meghaladó adózott eredményről számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében az FHB Jelzálogbank. A pénzintézet 2009 utolsó 3 hónapjában csaknem 1,6 milliárd forint nyereséget ért el; ez az előző 3 hónapi adatnál 10,6 százalékkal kedvezőbb, 2008 hasonló időszakának eredményétől 1,6 százalékkal elmarad.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé konszolidált, nem auditált gyorsjelentését. A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint elkészített mérleg alapján a jelzálogbank tavalyi éves adózott nyeresége megközelítette a 7,1 milliárd forintot, ez 6,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az FHB 7,6 milliárd forint nettó kamatbevételt realizált a negyedik negyedévben, 80 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az előző 3 havinál pedig 13,6 százalékkal magasabbat. A részvényesi vagyon éves szinten 17,4 százalékkal, csaknem 47,2 milliárd forintra nőtt.

Az átlagos nettó kamatmarzs egy év alatt 68 - az elmúlt negyedévben 10 - bázisponttal, 3,21 százalékra nőtt, emelkedését a jelentés szerint elsősorban a meglévő forrásállomány költségeinek a mérséklődése segíti.

A működési költségek a tavalyi utolsó három hónapban 3,7 milliárd forintot tettek ki, 11,5 százalékkal haladták meg a harmadik negyedévit, az egy évvel korábbinak ugyanakkor 16,7 százalékkal alatta maradtak. A személyi jellegű költségek az előző negyedévhez képest 12,6, 2008 negyedik negyedévéhez képest 38 százalékkal szűkültek.

Gyuris Dániel vezérigazgató elmondta: az FHB teljesítette a tavalyi eredményre vonatkozó célkitűzését, annak ellenére, hogy az értékvesztés az előző évhez képest érzékelhetően nőtt. Az elért eredmény a vezérigazgató szerint a jelentős költségjavulásnak köszönhető, továbbá annak, hogy a devizaforrások gyorsabban árazódtak át, mint a hozzájuk kapcsolódó hosszú (ötéves) kamatperiódusú hitelek.

A bank teljesítette az állammal szemben vállalt azon kötelezettségét is, hogy saját hitelállományát a korábbi szinten tartja - tette hozzá.