FHB: 1,6 milliárd forint adózott profit a negyedik negyedévben

Infostart
2010. február 16. 17:55
Az FHB Jelzálogbank 2009 negyedik negyedévében 1,6 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami az előző negyedévinél 10,6 százalékkal kedvezőbb, 2008 hasonló időszakának eredményénél pedig 1,6 százalékkal marad el - tette közzé a társaság konszolidált, nem auditált gyorsjelentésében kedden a BÉT honlapján.

A Portfolio.hu elemzői konszenzusát jelentősen, 31 százalékkal meghaladó adózott eredményről számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében az FHB Jelzálogbank. A pénzintézet 2009 utolsó 3 hónapjában csaknem 1,6 milliárd forint nyereséget ért el; ez az előző 3 hónapi adatnál 10,6 százalékkal kedvezőbb, 2008 hasonló időszakának eredményétől 1,6 százalékkal elmarad.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé konszolidált, nem auditált gyorsjelentését. A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint elkészített mérleg alapján a jelzálogbank tavalyi éves adózott nyeresége megközelítette a 7,1 milliárd forintot, ez 6,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az FHB 7,6 milliárd forint nettó kamatbevételt realizált a negyedik negyedévben, 80 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az előző 3 havinál pedig 13,6 százalékkal magasabbat. A részvényesi vagyon éves szinten 17,4 százalékkal, csaknem 47,2 milliárd forintra nőtt.

Az átlagos nettó kamatmarzs egy év alatt 68 - az elmúlt negyedévben 10 - bázisponttal, 3,21 százalékra nőtt, emelkedését a jelentés szerint elsősorban a meglévő forrásállomány költségeinek a mérséklődése segíti.

A működési költségek a tavalyi utolsó három hónapban 3,7 milliárd forintot tettek ki, 11,5 százalékkal haladták meg a harmadik negyedévit, az egy évvel korábbinak ugyanakkor 16,7 százalékkal alatta maradtak. A személyi jellegű költségek az előző negyedévhez képest 12,6, 2008 negyedik negyedévéhez képest 38 százalékkal szűkültek.

Gyuris Dániel vezérigazgató elmondta: az FHB teljesítette a tavalyi eredményre vonatkozó célkitűzését, annak ellenére, hogy az értékvesztés az előző évhez képest érzékelhetően nőtt. Az elért eredmény a vezérigazgató szerint a jelentős költségjavulásnak köszönhető, továbbá annak, hogy a devizaforrások gyorsabban árazódtak át, mint a hozzájuk kapcsolódó hosszú (ötéves) kamatperiódusú hitelek.

A bank teljesítette az állammal szemben vállalt azon kötelezettségét is, hogy saját hitelállományát a korábbi szinten tartja - tette hozzá.