eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Athén a jelekre figyel

A pénzügyi nehézségekkel szembe került Görögország beleegyezett abba, hogy március közepén újabb intézkedéseket tesz, ha a jelek arra mutatnak, hogy az addig meghozott döntésekkel nem sikerül elérni a célul kitűzött deficitlefaragást - közölték az eurócsoport pénzügyminisztereinek tanácskozása után.

Ezek az esetleges kiegészítő intézkedések alapvetően a kiadáscsökkentésre összpontosítanak majd, de bevételnövelő jellegű lépésekre is sor kerülhet - mondta a megbeszélés után tartott sajtóértekezleten Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurócsoport elnöke.

Mint a sajtóértekezleten elhangzott, szóba jöhet például az áfaemelés, illetve a luxuscikkekre kivetett adó.

Juncker egyúttal kijelentette: egyelőre nem lenne bölcs dolog, ha az eurózóna országai nyilvánosan részleteznék, hogy a maguk részéről milyen támogató lépéseket kívánnak tenni szükség esetén a görög pénzügyi helyzet stabilizálása - és egyben az euróövezet megvédése - érdekében.

Görögországtól azt várja Brüsszel, hogy a számítások szerint 12,75 százalékos tavalyi államháztartási deficitjéből idén 4 százalékpontot faragjon le.

Kedden mind a 27 EU-tagország pénzügyminisztere tanácskozik Brüsszelben, tehát jelen lesznek a nem euróval fizető tagországok képviselői is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×