Inforádió

Meghallgatom Élő adás

OECD: 1 százalékos visszaesés várható Magyarországon az idén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idén 1 százalékkal csökkenhet, jövőre 3,1 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön bemutatott országjelentése szerint, amelyben rögzítzik azt is, hogy a fenntartható gazdasági növekedés helyreállításához döntő jelentőségű strukturális reformok kellenek.

A jelentést bemutató budapesti sajtótájékoztatón kiadott tanulmány alapján Magyarországon a nemzetközi szervezetektől kapott hitelcsomag ellenére feszes gazdaságpolitikát kell folytatni. Az OECD szerint fontos volt, hogy megszületett a fiskális felelősségről szóló törvény az államháztartás gazdálkodásával kapcsolatban.

Magyarországon, a GDP-arányos államháztartási hiány 4,1 százalék lehet a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön bemutatott országjelentése szerint.

Az OECD magasabb hiánnyal számol, mint a kormány, amely 3,8 százalékos államháztartási deficitet tervez 2010-re. Az OECD pesszimistább a növekedési kilátásokat illetően is, az országjelentése szerint idén 1 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék (GDP), míg a kormány 0,3 százalékos visszaeséssel számol.

A szervezet előrejelzése szerint 2011-ben 3,1 százalékkal bővülhet a GDP Magyarországon. AZ OECD hangsúlyozza, hogy a fenntartható gazdasági növekedés beindításához határozott szerkezeti reformokra van szükség, és folytatni kell a költségvetés rendbetételét.

A reformok részeként egyebek között szigorítani szükséges a közbeszerzésre vonatkozó szabályokat, az egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében pedig a kormánynak "konszenzusra kell törekednie a beteg által az orvosi ellátásért fizetendő hozzájárulás bevezetésének" kérdésében.