Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy hitelszövetkezet felszámolását kezdeményezi a felügyelet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszavonta az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet tevékenységi engedélyét és kezdeményezte az intézmény felszámolását, a betéteseket a következő hetekben kártalanítják - közölte a PSZÁF csütörtökön.

A közleményben ismertetik: a hitelszövetkezethez 2010. január közepén kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény saját tőkéje jelentősen elmarad jegyzett tőkéjétől. Emellett úgy ítélték meg, hogy a hitelszövetkezet fizetőképességi helyzete nem teszi lehetővé a jövőben sem a biztonságos, a jogszabályoknak megfelelő működést.

A közlemény szerint ebben a helyzetben a hitelszövetkezet betéteseinek érdeke, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) közreműködésével mielőbb megkezdődhessék a befagyott betétek utáni kártalanítás.

A törvény alapján az OBA a felügyelet engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül köteles kifizetni a betéteseknek a kártalanítást. Az OBA a törvényi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelést kielégít - áll a közleményben.

Az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet kisszámú, mintegy 800 betétessel rendelkezik, és a 2008. évi auditált adatok szerint mérlegfőösszege alapján számított piaci súlya nem éri el az egy ezreléket sem.