eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az MNV inkasszót nyújtott be a Malévot finanszírozó orosz bankkal szemben

Inkasszót nyújtott be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Malévot finanszírozó orosz állami tulajdonban lévő Vnyesekonombankkal szemben. Kamarás Miklós az MNV Zrt. vezérigazgatója elmondta: másodszorra próbálják meg a 32 millió eurós követelésüket behajtani. Ha most sem járnak sikerrel, akkor a vagyonkezelő jogi útra tereli az ügyet.

A Malév Vagyonkezelő Kft.-nek a Vnyesekonombankkal szemben azonnal meg kell tennie a szükséges intézkedéseket a 2009. április 9-én lehívott 32 millió euró hiteltörlesztési bankgarancia érvényesítése érdekében.

Az MNV Zrt. vezérigazgatója reméli, hogy nem kell jogi útra terelni a Vnyesekonombank, a privatizációs szerződés megsértése miatti 32 millió eurós tartozását. A vagyonkezelő szerdán felszólította az 100 százalékos orosz állami tulajdonban lévő bankot az összeg azonnali kifizetésére, a per elkerülésére két hete van a feleknek. A Malév igazgatósága a szerdán eredménytelenül zárult közgyűlés után a következő ülést két héttel későbbre hívta össze.

Kamarás Miklós hangsúlyozta: a vitának nem a Malév a szereplője, hanem a privatizációs szerződésben érintett két fél, azaz az orosz bank és az MNV Zrt. Az egyeztetés célja nem a pánikkeltés, hanem éppen az, hogy bizalmat keltsen a befektetőkben.

Mivel szerdán nem született megállapodás a magyar és az orosz kormány között, így a közgyűlés is eredménytelen volt. A következő két hétben rendezni kell a hosszú távú finanszírozás kérdéseit.

Az elkövetkezendő két hétben kormányközi tárgyalások folynak, amelyeken a tőkerendezés két fontos lépését kell elrendezni: a tőkeleszállítást, amelynek során a tulajdoni arányok a magyar állam számára kedvezően módosulnak, majd a követelés apportálását, illetve készpénzes tőkeemelést, amelyből az adóköveteléseket teljesítheti a cég.

Kamarás Miklós hozzátette: a két évvel ezelőtt megkötött privatizációs szerződés felmondására már nincs mód, csupán annak betartatására.

Arra a kérdésre, hogy mi várható a tárgyalásokon a Vnyesekonombanktól, a vagyonkezelő vezérigazgatója azt mondta: ebben nem kíván állást foglalni, mivel nehéz kiszámítani, hogy az egy orosz állami tulajdonban lévő hitelintézet mennyire transzparens magatartást gyakorol, mint ahogy azt is, hogy a felügyelőbizottsága elnöki tisztét betöltő Vlagyimir Putyin miniszterelnök milyen személyes álláspontot képvisel majd.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×