Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bogsch Erik: Kiugróan jó év volt a 2009-es a Richter számára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiugróan jó évet zárt 2009-ben a Richter Gedeon Nyrt., elsősorban az Egyesült Államokba irányuló exportnak köszönhetően - mondta az InfoRádióban Bogsch Erik vezérigazgató. A vállalat adózott nyeresége 22,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 51,046 milliárd forint volt.

A korábbi évek munkájának, a kutatás-fejlesztési tevékenységnek tulajdonítja a 2009-es kiugró eredményt a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Az Egyesült Államokban ugyanis egy új molekulának köszönhetően jutott kiugróan magas nyereséghez a társaság. A régióban elsősorban az oroszországi piac volt jövedelmező a cég számára.

Az eredmény ugyanakkor a forint értékének is köszönhető. Míg 2008-ban a nemzeti valuta igen erős volt, addig tavaly már Bogsch Erik szerint sokkal reálisabb szintet ütött meg a 270-280 forint/euró körüli árfolyammal.

Tavaly a Richter árbevételének 12 százaléka kötődött Magyarországhoz, korábban ez a szint akár 30 százalékos is volt. Mivel a vállalat az export árbevételét beruházásra és kutatás-fejlesztésre, valamint adófizetésre fordítja, így a teljes összeg 88 százaléka szolgálta ezt a célt tavaly.

A cég a magyar gyógyszerpiacon 5,5 százalékos részesedéssel rendelkezik. Ez korábban lényegesen magasabb volt, egyes években elérte a 10 százalékot, Bogsch Erik szerint azonban ez nagyban múlik azon a kormányzati politikán, amely előnyben részesítené a hazai gyártókat, valamint az orvosok, a gyógyszerészek és a betegek hozzáállásán is.

Tavaly a szabályozási környezet sem volt előnyös a Richter számára, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral is számos problémája volt a cégnek. A vállalat mintegy 23 milliárd forintnyi adót fizetett be az államnak, ebből 1,6 milliárd forintot tett ki a különadó.

Emellett beruházásokra 22 milliárd forintot fordított a gyógyszeripari vállalat - ebből 7 milliárd forintot tett ki a debreceni biotechnológiai központ építése -, kutatás-fejlesztésre pedig 23 milliárd forintot, 25 százalékkal többet, mint a megelőző évben. Az összeg a régióban is kiugróan magas - hangsúlyozta Bogsch Erik.

Az idei év a vezérigazgató szerint lényegesen gyengébb eredményt hozhat, mint a tavalyi, a többi között azért, mert az egyesült államokbeli eredmény idén már nem lesz tartható. A vállalat ugyanakkor növekedést vár Ukrajnában, Lengyelországban és Oroszországban is.

Hanganyag: Kaputa Júlia