Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Richter nyeresége 22,8 százalékkal nőtt 2009-ben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált, adózott nyeresége 22,8 százalékkal nőtt tavaly, 51,046 milliárd forintot tett ki - közölte a társaság kedden a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentésben. Bogsch Erik vezérigazgató sajtótájékoztatóján azt mondta: a cég csoportszinten az euróban számolt árbevételének stagnálására számít az idén.

A gyógyszeripari cég 2009-ben 267,344 milliárd forint árbevételt ért el, ami 13 százalékkal haladja meg az előző évit. Üzemi nyeresége 44,1 százalékkal 49,226 milliárd forintra emelkedett.

Csak a negyedik negyedévben a gyógyszergyár konszolidált, adózott nyeresége 13,62 milliárd forint volt, ami 2 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi bázisnál. A negyedéves értékesítés árbevétele 70,27 milliárd forintot ért el, ami 7,9 százalékkal haladja meg a 2008. negyedik negyedévit. Mind a negyedéves árbevétel, mind a profit meghaladta az elemzői várakozásokat.

A jelentés szerint a jó eredményeket a társaság két legnagyobb export piacán, Oroszországban és az Egyesült Államokban elért árbevétel-növekedés magyarázza.

A Richter egy részvényre jutó nyeresége (EPS) 2009-ben 2.746 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2.222 forinttal.

Bogsch stagnálásra számít

A Richter Gedeon Nyrt. csoport szinten az euróban számolt árbevételének stagnálására számít az idén - mondta Bogsch Erik vezérigazgató sajtótájékoztatóján.

A belföldi piacon forintban nulla és plusz 5 százalék közötti bővüléssel számol cég. A FÁK-országokban szintén nulla és 5 százalék között lehet a növekedés, euróban számolva. Ezen belül Oroszországban 5 százalékos bővülést vár a cég. Az Európai Unión belül a kelet-európai országokban várhatóan 5 százalékkal nő a bevétel az idén, euróban számítva, míg a 15 korábbi tagállamban stagnálás várható. Az Egyesült Államokban a tavalyi kiugróan jó év után 25 százalékos, dollárban számolt bevétel csökkenéssel számol a Richter.

Bogsch Erik az idei célkitűzések közé sorolta kooperációs partner keresését - elsősorban Nyugat-Európában - az RGH-188 elnevezésű molekulája fejlesztésének következő klinikai fázisához, illetve a biotechnológiai fejlesztéséhez.