eur:
393.93
usd:
368.53
bux:
66275.31
2024. április 24. szerda György

Brutálisat zuhanhat a magyar részvénypiac

A portfolio.hu által a tegnapi és ma reggeli tőzsdei eséssel kapcsolatban megkérdezett üzletkötők egyike sem látja olyan tragikusnak a helyzetet, mint ahogy azt sokan gondolják. A Concorde üzletkötője szerint innen ugyan jöhet még esés (15-20 százalékos), de nem egy hét, hanem pár hónap leforgása alatt. Az Erste szakértője pedig úgy véli, ebbe a csökkenésbe már bele lehet venni, mivel a soron következő támaszok brutálisan erősek, mind a BUX, mind az OTP esetében.

Juhász Richárd, a Concorde üzletkötője úgy véli, hogy az elmúlt napokban látványosan felerősödtek a befektetői aggodalmak, azonban egyelőre nincs akkora baj, a piac túllihegi a dolgot. Ha megnézzük az éves chartokat, alig látszik a tegnapi esés, egyes papírokban (MOL) pedig még az elsődleges emelkedő trend sem sérült.

Persze a jelenlegi helyzet kiválóan mutatja, hogy mi történik akkor, ha mindenki egyszerre akar kirohanni az ajtón, ennek tudható be elsősorban a tegnapi intenzív tőzsdei zuhanás. A piacot nem lehet átverni, azonban mostanra már annyi rossz gyűlt össze a szőnyeg alatt, hogy már nem lehetett rajta túllépni. Az elkövetkező napokban persze jöhet majd felpattanás, megpróbálhatják majd megmenteni a piacot, egyelőre azonban kérdéses, hogy sikerül-e megállítani a lejtmenetet.

Juhász szerint a jelenlegi szintekről még lazán elképzelhető egy 15-20 százalékos esés, de nem egy hét alatt, hanem mondjuk pár hónap leforgása alatt.

Az elkövetkező időszakban a befektetőknek fokozott óvatosság ajánlott, az emelkedéseket ezentúl inkább eladásra kell majd felhasználni. A vételekkel csínján kell bánni, mert a piac egyáltalán nem olcsó, ha mégis részvásárlása szánjuk el magunkat, nagyon szűk stop loss szintet célszerű használni.

A szakértő a Magyar Telekomot nevezte meg, mint jó befektetési tippet, a papírok defenzív jellegük miatt felülteljesíthetnek az esésben. Emellett a vonzó osztalékhozam is támogathatja a papírok árfolyamát.

Míg az Magyar Telekom piacán nem lát nagy teret a csökkenésnek Juhász, addig az OTP-vel kapcsolatban nagy óvatosságra int, a bankpapírok innen még 15-20 százalékot is lazán eshetnek.

Varjú Péter, az Erste szakértője emlékeztetet arra, hogy a tavaly decemberben megindult felfelé kunkor idiotizmus volt a piacokon, amit el kellett törölni, ez történik most is. A szakértő szerint, amit látunk, az egy mini trendforduló a tőzsdéken, amiben persze lehetnek majd felfelé korrekciók, azonban új csúcsokat hosszabb távon már semmiképp sem vár.

Jelen esetben, akárcsak a korábbi pánikok során a fundamentumok nem számítanak, csak a technikai elemzésre és a hangulatra kell hagyatkozni. Ami viszont jó hír, hogy a soron következő támaszok már brutálisan erősek, a BUX-ban ez a 16.600 környéke, az OTP-nél pedig a 4.900-as szint.

Mit érdemes most tenni a befektetőknek?

A megnövekedett volatilitás miatt a piaci szereplőknek óvatosabban kell cselekedni, a korábbinál kisebb pozíciókat célszerű felvenni. Varjú szerint ebbe az esésben már bele lehet csippenteni, az OTP-t itt 5.200 környékén már meg lehet venni, ha ez mégis elesik, a fent említett 4.900-as szint jó eséllyel megfoghatja.

A többi nagypapírral is lehet próbálkozni, a Magyar Telekom defenzív jellege és kedvező osztalékhozama miatt mindenképpen megfontolandó befektetési lehetőség, emellett óvatosan a Richter-t is be lehet longolni, 18,600 felett pedig a MOL-t is meg lehet vásárolni. Amit az üzletkötő kiemelt, hogy ilyenkor a tőkeáttételes pozíciókkal különösen vigyázni kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×