Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százezret érő autó után 46 ezer forint a vagyonadó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az alkotmánybíróság ugyan elvetette a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részét, de a Pénzügyminisztérium becslései szerint minden negyvenedik magyar autósnak számolnia kell az új adófizetési kötelezettséggel. Sokan panaszkodnak, hogy a jármű teljesítményéhez kötött adónem igazságtalan, megint nem azok fognak fizetni, akiknek kellene. Magyarországon ma vásárolható olyan 10 millió forintos új autó, amely nem esik a törvény hatálya alá, ugyanakkor már 100 ezer forintért is vehetünk olyan érvényes műszakival rendelkező, normális állapotban lévő személyautót, amely után vagyonadót kel fizetni!

Becslések szerint a hárommilliós autópark 2,5 százalékát érintheti az új adófizetési kötelezettség. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 75 ezer jármű tulajdonosának kell számolnia a vagyonadóval. Az adó kiszámításakor a gépjármű teljesítménye mellett az autó életkora is számít, az adó alá vont teljesítményhatárokat három, az autók korát öt sávba sorolták.

A 125 kW teljesítményt elérő, de a 175 kW-ot meg nem haladó gépjármű után a gépjárműadó-törvény szerinti adóösszeg kétszeresét, a 175-199 kW közöttiek után a 2,5-szeresét, míg a legalább 200 kW teljesítményt elérő gépjárművek tulajdonosának a háromszorosát kell vagyonadóként megfizetni.

Egy három évnél fiatalabb 200 kW feletti autó után legalább 207 ezer forintot kell fizetni évente, míg egy 16 évnél idősebb 125 kW-os (még éppen adózó) jármű tulajdonosának legalább 35 ezer forintja bánja az új adót.

A lista elkészítéséhez a Pénzcentrum a hasznaltauto.hu adatbázisát használta fel. A szűrés során a legolcsóbb, normális állapotban lévő, érvényes műszaki vizsgával rendelkező, legalább 125 kW (170 lóerő) teljesítményű autókra kerestek.

A találati listát böngészve találtak egy 100 ezer forintért kínált Opel Omegát, mely után 46 250 forint vagyonadót kellene fizetni. Ha hozzászámoljuk az adásvételhez és az átíráshoz kapcsolódó költségeket, akkor lassan több a leves, mint a hús.

200 ezer forint alatt további hat személyautót (Saab, BMW, Ford, Alfa Romeo, Mercury, Mitsubishi) találtak, ezek után a koruk és teljesítményük alapján 35.000-46.250 forint az adófizetési kötelezettség.

A TOP 10-es lista utolsó három helyezettjéért egyaránt 220 ezer forintot kérnek az eladók, az Opel Senator, az Opel Vectra és a Saab 9000-res tulajdonosainak sok türelemre lesz szükségük, amikor az érdeklődők hívásait várják.

Akik nagyon bele akarnak tenyerelni! Autók 200 kW (272 lóerő) felett

Találtak öt olyan 600 ezer forint alatt kínált, de 200 kW (272 lóerő) feletti teljesítménnyel rendelkező autót, melyek után az árukhoz képest a legmagasabb az adófizetési kötelezettség tartozik. A lista élén az a 260 ezer forintért kínált BMW áll, amely után már az első évben közel a vételár felének megfelelő vagyonadót kellene fizetni.

A négy német és egy svéd modell közül egy 4172 köbcentiméteres, 300 lóerős, 15 éves Audi A8-as után kell a legtöbb adót fizetni 122 100 forinttal.

Egy 13,5 millió forintért eladásra kínált hat éves 583 kw-os (793 lóerős) Dodge Viper után nem kevesebb, mint 524 700 forint az éves vagyonadó.

Bevallás, kedvezmények, külföldi rendszám

Az adófizetés alól az APEH tájékoztatója szerint nem bújhatnak ki a külföldi rendszámmal futó autók tulajdonosai sem, ugyanakkor 50 százalékos kedvezményt kapnak a kizárólag elektromos hajtású és hibrid személygépkocsik, valamint a nagycsaládos tulajdonosok.

Az adókötelezettség a személygépkocsi tulajdonjogának megszerzését követő év első napján keletkezik, változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

Az adót az érintettek két egyenlő részletben kötelesek megfizetni, a magánszemélyeknek első alkalommal 2010. május 20-ig, a személyi jövedelemadóval kell benyújtaniuk a bevallást.