Durva mínuszban zárt a tőzsde

Infostart
2010. február 4. 20:32
Megérkezett a régen várt korrekció a budapesti tőzsdére, amelynek részvényindexe, a BUX 996 pontos, 4,5 százalékos csökkenéssel, 20 815 ponton zárt, a vezető papírok gyengültek.

Nem érkezett csütörtökön olyan hír vagy bejelentés, ami egyértelmű oka lett volna ezeknek a tőzsdei mozgásoknak, egyszerűen annyi történt, hogy néhány befektető átértékelte az elmúlt hetek, hónapok eseményeit és realizálták a profitjukat. Ennek nyomán szinte minden eszközosztály negatívba fordult a globális tőzsdéken - mondta az InfoRádiónak Kuti Ákos, a Cashline elemzője.

A kelet-európai régióban ennek vesztese a BUX-index volt: a legnagyobbat, több mint 6 százalékot az OTP árfolyama zuhant, így 5400 forinton zárta a kereskedési napot. A Mol több mint 5 százalékkal értékelődött le, míg a Richter és a Magyar Telekom "megúszta" 3, illetve 2 százalékos eséssel - fejtegette a szakértő.

A régió más tőzsdéi 3-4, a nyugat-európai börzék 2-3 százalékos mínuszban zártak, míg a tengerentúli parketteken délután 2 százalékos a visszaesés, ott is rendkívül borús most a befektetői hangulat.

A közeljövőben sem várhatók optimizmusra okot adó hírek: pénteken az Egyesült Államokban munkaerőpiaci adatokat hoznak nyilvánosságra, és a csütörtöki gyorsjelentések is negatív hangvételűek voltak, vagyis biztosan nem ösztönzik jelentős vásárlásra a befektetőket.

Kuti Ákos szerint elképzelhető, hogy ha a tőzsdei lejtmenet tartós lesz a következő hónapokban, az visszahat majd a gazdasági teljesítményekre és a vállalatok beruházási döntéseire. Ha ez így történik, könnyen előfordulhat, hogy újabb mélypontot ér el a pénzügyi-gazdasági válság.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást