eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk

Brutálisan megemelték az OTP célárát!

A vételi ajánlás fenntartása mellett, 26 százalékkal, 7300 forintra emelte az OTP részvényeire vonatkozó célárfolyamát a gyorsjelentését éppen ma közzétevő Deutsche Bank. Ennek ellenére az OTP árfolyama egyelőre csaknem 2 százalékos mínuszban tartózkodik tegnapi záróértékéhez képest.

Bár a március elején várható gyorsjelentésig egyelőre nem tudni biztosan, teljesül-e az OTP-menedzsment 150 milliárd forintos tavalyi profitcélja (a portfolio.hu szerint valószínűleg igen), a Deutsche Bank elemzői úgy vélik, ennél nagyobb, 160 milliárd forintos nyereséget érhetett el 2009-ben a magyar bank. Ez hét százalékkal kevesebb ugyan, mint amekkora profitra az elemzők korábban számítottak, mégis úgy vélik, az OTP részvényei nincsenek túlértékelve, van bőven az árfolyamban emelkedési potenciál.

Az idei éves profitbecslés 173 milliárd forint a Deutsche Banknál, jövőre pedig 207 milliárd forintra számítanak. Előbbi egy százalékkal kevesebb, utóbbi viszont hárommal több a korábbi becslésnél. A

z idei évre vonatkozó pesszimistább előrejelzés oka, hogy a lanyha hitelkeresletet és a bank mérlegét tekintve nem várható, hogy látványos hitelexpanziót hajtana végre a bank a belátható jövőben. A kockázati költségekre vonatkozó kilátások is bizonytalanok, amihez nagyban hozzájárul az átütemezett hitelek jelentős szintje (Ukrajnát jegyzik meg, ahol az átütemezett hitelek aránya egyharmad). Az OTP likviditási helyzete azonban tovább javul, a magyar CDS-spreadek csökkentek (a görög válság hatására is csak 40 bázisponttal nőttek).

Az OTP viszonylag biztonságosan, likviditása javítása és jó tőkehelyzetének megtartása mellett jutott túl a tavalyi nehéz éven. Mivel többek között Magyarországon, Ukrajnában, Oroszországban és Bulgáriában működik a társaság, továbbra is ki lesz téve a megnövekedett kockázati költségeknek, és kis mennyiségi növekedés várható tőle a következő 2-3 évben is. A költségcsökkentéseknek és a kockázati költségek várható normalizációjának köszönhetően azonban jók a bank profitkilátásai, és nemzetközi hálózatának profitábilis bővítésében is van még lehetősége (egyedül a bolgár DSK működik teljes gőzzel - írják), és ez 2011 utánra is jó kilátásokat jelent az OTP-nek.

Az OTP kockázatai között kiemelik az elemzők a kamat- és árfolyamkockázatokat (főleg forint és hrivnya), s a legfontosabb lefelé mutató kockázati elemként az eszközminőség romlását és a finanszírozás drágulását jelölik meg. Fennáll annak a kockázata is, hogy Bulgária nem tudja fenntartani a leva euróhoz történő rögzítését, illetve egy esetleges tőkeemelés hígító hatására és Magyarország gazdasági problémáira is emlékeztetnek az elemzők.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×