Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Adótartozás: 4,4 milliárddal vezet egy vállalkozás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az APEH 2009 negyedik negyedévében 176 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt, a nagy adósok közül 107 vállalkozás, 69 pedig magánszemély. A legnagyobb tartozás összege eléri a 4,4 milliárd forintot.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon adózók adatait, akiknél jogerős határozatban jelentős adóhiányt állapított meg, és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették határidőre. A listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülnek fel.

A vállalkozói lista élén a budapesti székhelyű KLK63 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áll, a bírságokat is beleértve mintegy 4,4 milliárd forintos tartozással. A második legnagyobb adós az ugyancsak fővárosi HÁZTARTÁSI CIKK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. "v. a." 4,3 milliárd forinttal, a harmadik pedig az egri GOLD ANIMAL Állatkereskedő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1,8 milliárd forinttal. Velük együtt - a jogkövetkezményeket továbbra is beleértve - összesen kilenc cégnek van 1 milliárd forint feletti tartozása.

A listán egy ismertebb cég található, a Dreher Sörgyárak Zrt., amelynek adótartozása a bírságokkal együtt 672 millió forint. Jellemzően továbbra is sok a neve szerint kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó, valamint a felszámolás alatt (f.a.) álló cég.

Ezzel kapcsolatban a cég közölte: 2009. november 12-én a Fővárosi Bíróságon keresetet nyújtottak be az APEH határozata ellen. Ez a bírósági felülvizsgálat jelenleg is tart.

Az APEH-hel egyeztetést folytatnak, amiért a törvényi előírás ellenére (az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvény 55. §) is feltette vállalatunkat a jelentős adóhiánnyal érintett adózók listájára - közölte Agócs Mónika a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője.

Az APEH is megerősítette, hogy a cég adminisztrációs hiba miatt került fel a listára, amelyet az adóhivatal a legközelebbi értesítőben javítani fog.

A magánszemélyek közül a Nyíregyháza-Sóstóhegy illetőségű Berei Mihály tartozik a legnagyobb összeggel, a bírságokat is beleértve mintegy 472 millió forinttal. Õt a szamosszegi Szabó Bertalan követi 317 millió forinttal, majd a debreceni Kárai Péter, aki ugyancsak a jogkövetkezményekkel együtt összesen 266 millió forinttal adós. Rajtuk kívül még a gárdonyi Karé Mihálynak van 200 millió forint feletti - 229 millió forint - adótartozása, 100 millió forint feletti pedig a nevesített adósokkal együtt összesen nyolc magánszemélynek. Van, amikor az adósságot a család több tagja is halmozza: Pusztadoboson például Csuka Attila és Csuka Attiláné is jelentős összeggel tartozik az adóhatóságnak, ketten együtt mintegy 145 millió forinttal.