eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Adótartozás: 4,4 milliárddal vezet egy vállalkozás

Az APEH 2009 negyedik negyedévében 176 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt, a nagy adósok közül 107 vállalkozás, 69 pedig magánszemély. A legnagyobb tartozás összege eléri a 4,4 milliárd forintot.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon adózók adatait, akiknél jogerős határozatban jelentős adóhiányt állapított meg, és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették határidőre. A listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülnek fel.

A vállalkozói lista élén a budapesti székhelyű KLK63 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áll, a bírságokat is beleértve mintegy 4,4 milliárd forintos tartozással. A második legnagyobb adós az ugyancsak fővárosi HÁZTARTÁSI CIKK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. "v. a." 4,3 milliárd forinttal, a harmadik pedig az egri GOLD ANIMAL Állatkereskedő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1,8 milliárd forinttal. Velük együtt - a jogkövetkezményeket továbbra is beleértve - összesen kilenc cégnek van 1 milliárd forint feletti tartozása.

A listán egy ismertebb cég található, a Dreher Sörgyárak Zrt., amelynek adótartozása a bírságokkal együtt 672 millió forint. Jellemzően továbbra is sok a neve szerint kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó, valamint a felszámolás alatt (f.a.) álló cég.

Ezzel kapcsolatban a cég közölte: 2009. november 12-én a Fővárosi Bíróságon keresetet nyújtottak be az APEH határozata ellen. Ez a bírósági felülvizsgálat jelenleg is tart.

Az APEH-hel egyeztetést folytatnak, amiért a törvényi előírás ellenére (az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvény 55. §) is feltette vállalatunkat a jelentős adóhiánnyal érintett adózók listájára - közölte Agócs Mónika a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője.

Az APEH is megerősítette, hogy a cég adminisztrációs hiba miatt került fel a listára, amelyet az adóhivatal a legközelebbi értesítőben javítani fog.

A magánszemélyek közül a Nyíregyháza-Sóstóhegy illetőségű Berei Mihály tartozik a legnagyobb összeggel, a bírságokat is beleértve mintegy 472 millió forinttal. Õt a szamosszegi Szabó Bertalan követi 317 millió forinttal, majd a debreceni Kárai Péter, aki ugyancsak a jogkövetkezményekkel együtt összesen 266 millió forinttal adós. Rajtuk kívül még a gárdonyi Karé Mihálynak van 200 millió forint feletti - 229 millió forint - adótartozása, 100 millió forint feletti pedig a nevesített adósokkal együtt összesen nyolc magánszemélynek. Van, amikor az adósságot a család több tagja is halmozza: Pusztadoboson például Csuka Attila és Csuka Attiláné is jelentős összeggel tartozik az adóhatóságnak, ketten együtt mintegy 145 millió forinttal.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×