Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már az új magyar kormány dönt a Malévról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A várakozásokhoz képest minimális eredményt tudott felmutatni az orosz-magyar vegyes bizottság 5. ülése. Az egyetlen konkrét esemény, hogy aláírták a Déli Áramlat projekttársaság alapító okiratát. A kormányfő a bizottsági ülés kezdetén azt mondta: Magyarország számára minden olyan megoldás fontos, amely az energiaellátás biztonságát erősíti, és a Déli Áramlat, amely új és független útvonalat jelent a gázellátásban, ilyen.

Bár a politikusok eredményesnek és sikeresnek minősítették az orosz-magyar vegyes bizottság 5. ülését, a leginkább várt kérdésben csak egyeztetések voltak, megoldás nem született. A Malévről mindkét fél - az orosz miniszterelnök-helyettes és a magyar pénzügyminiszter - is csak annyit mondott, hogy folytatták az egyeztetést.

Viktor Zubkov úgy vélekedett, hogy a tárgyalások jó irányba haladnak, és reményeik szerint képesek lesznek megőrizni a Malévet, mint magyar nemzeti légitársaságot.

Az orosz miniszterelnök-helyettes egyúttal bejelentette azt is, hogy a következő vegyes bizottsági ülés Oroszországban lesz, várhatóan szeptemberben, ami azt jelenti, hogy a Malév sorsáról már csak a választások után lehet döntés, és azt már az új kormány hozhatja meg.

Az orosz politikus a Déli Áramlat projekttársaság megalakításáról szólva kiemelte: ez valós projekt, valós forrással, a most megalakult vállalat pedig a vezeték magyarországi építésének szervezeti hátterét biztosítja.

A kormányfő a bizottsági ülés kezdetén azt mondta: Oroszország hazánk második legfontosabb kereskedelmi partnere, az éves forgalom a két ország között eléri a 14 milliárd dollárt. Bajnai Gordon felsorolta azokat a területeket, ahol erős az együttműködést, köztük utolsóként említve az energiapiacot. A miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország és Közép-Európa számára kiemelten fontos az energiaellátás diverzifikációja, a Déli Áramlat pedig alternatív útvonalat jelent, ezért azt a magyar kormány támogatja.

A politikusok szóltak arról is, hogy várhatóan indulnak orosz cégek a paksi atomerőmű bővítésére kiírt tenderen.