Alkothatna kifogástalan vagyonadótörvényt a kormány

Infostart
2010. január 28. 10:00
Az Alkotmánybíróság határozatában nem vitatja a vagyonadó létjogosultságát, de a bevezetni kívánt rendszer jogbizonytalansághoz vezetett volna - mondta el az InfoRádiónak a DLA Piper nemzetközi jogi iroda adószakértője. Torma Levente hozzátette: a testületnek már két döntése is született ebben a témában, ezek alapján a mindenkori kormány alkotmányossági szempontból is kifogástalan vagyonadótörvényt alkothat.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden jelentette be, hogy visszamenőleges hatállyal megsemmisíti a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részét, mert azt alkotmányellenesnek találta.

Az Ab a döntésében elismerte azt, hogy a vagyonadóztatás létjogosultsága nem kérdőjelezhető meg, és önmagában az önadózás mint adózási módszer sem vitatható - mondta az InfoRádiónak a DLA Piper nemzetközi jogi iroda adószakértője, aki hozzátette: a határozatban a testület azonban rámutatott arra is, hogy a vagyonadótörvény esetében az önadózás nem lehet követendő módszer, mert jogbizonytalanságot eredményez.

A vagyonadó alapja a forgalmi érték, amelynek meghatározása az adózó becslésén alapul, ez pedig bizonytalanságot eredményezhet, ami az ingatlantulajdonosra nézve adókockázatot jelent - hangsúlyozta Torma Levente.

Előfordulhat ugyanis, hogy a tulajdonos bevallja ingatlana forgalmi értékét, majd évek múlva az adóhatóság megállapítja, hogy a tényleges érték magasabb a becsültnél, ezért adóbírságot és késedelmi pótlékot szab ki. Vagyis a törvény az önadózásból fakadó adókockázatot az adózóra hárítja, ez pedig az Alkotmánybíróság szerint nincs összhangban a jogbiztonság elvével.

A testület éppen ezért azt ajánlja, hogy az önadózás helyett kivetéses adózás legyen, vagyis az ingatlan forgalmi értékét az adóhivatal állapítsa meg.

Az adószakértő szerint, mivel már két Ab-határozat is született a vagyonadóval kapcsolatban, a kormánynak könnyebb alkotmányossági szempontból kifogástalan törvényt alkotni a jövőben, ha figyelembe veszi a testület indoklásait. 

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást