eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Nyugdíjasok, akik bankszámlát nyitottak - jó üzlet lehet

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint decemberben összesen 3 023 769 tételt folyósítottak, ennek 44,5 százalékát utalták bankszámlára, a többit postai úton folyósították - írja a pénzcentrum.hu.

Október és december között 4 384-gyel csökkent a kiutalt tételek száma, ebből a postai úton eljuttatott ellátások száma 11 758-cal csökkent, míg a folyószámlára történő átutalások száma 7 374 tétellel emelkedett - írja a pénzcentrum.hu.

A tételszám csökkenésének hátterében - az ONYF közlése szerint - az áll, hogy a nyugdíjasok körében az év végére megemelkedett a keresetkorlátozás alá esők száma, ami az ellátás szüneteltetését vonta maga után.

A helyi viszonyok és a megszokás miatt sokak számára a postai kifizetés máig kényelmesebb, de a banki átutalásra történő váltás sem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolnák. Vannak, akik a csekkek befizetése miatt ragaszkodnak a készpénzes kifizetéshez, pedig a bankszámlán ezeket a tételeket könnyen át lehet állítani beszedési megbízásra.

Felmérések szerint az ellátásukhoz átutalással hozzájutó nyugdíjasok között is nagy számban akadnak olyanok, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel és inkább felveszik a nyugdíjuk egy részét készpénzben, hogy be tudják fizetni a csekkeket. Ez egyrészt költségesebb, másrészt időigényesebb megoldás, ugyanakkor egy rendszeres rutinná vált program bizonyos nyugdíjasok körében.
A frissen nyugdíjba vonult ügyfelek nagyobb arányban rendelkeznek folyószámlával. Az utolsó negyedévben fél százalékponttal emelkedett azok aránya, akik átutalással kapják az ellátásukat. Ez a gyakorlatban 13 ezerrel több utalást jelent a bankoknak, akik közül egyre többen rendelkeznek kimondottan a nyugdíjasok pénzügyi szokásaihoz igazított számlacsomagokkal.

Ha valaki bankszámlára vált, annak a bankszámlaszámot az arra rendszeresített nyomtatványon el kell juttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé. A folyósítás módját már a nyugdíj igénylésekor meg kell jelölni, de később az is válthat, aki korábban a postai úton történő kézbesítést jelölte meg.

Az erre szolgáló N 08-as nyomtatvány letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról, valamint átvehető az ügyfélszolgálati irodákban is. A nyugdíjasoknak - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - akkor is be kell jelenteni a lakcímváltozást, ha az ellátás folyósítása bankszámlára történik.

Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett - mint tulajdonos vagy társtulajdonos - rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre.

Az ONYF tájékoztatása szerint az idei első félévben nem változik a nyugdíjak utalási rendje, a kifizetések a 2009-ben alkalmazott rend szerint történnek majd.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×