Pénzügyi szabályozási csúcsot rendez Németország májusban

InfoRádió / MTI
2010. január 24. 16:34
Nemzetközi pénzügyi szabályozási konferenciára hívja meg Berlinbe a G20 csoport államait május végére a német pénzügyminiszter. A tanácskozás célja az lesz, hogy gyorsítsák a csoporton belül az együttműködést a pénzügyi piacok szabályozásában.

A Welt am Sonntagnak nyilatkozva Wolfgang Schäuble elmondta: a G20 következő csúcsértekezlete előtt szeretne magas rangú nemzetközi konferenciát összehívni a német fővárosba.

Hangsúlyozta, hogy a vitába saját ötleteiket is szeretnék "bevinni", ezzel kapcsolatban tavaszig megfogalmazzák javaslataikat. A német kormány is - az amerikai kormányzathoz hasonlóan - azt szeretné, hogy "a pénzügyi ágazat a jelenlegi és a jövőbeli válságok költségeiből arányosan részt vállaljon".

Annak jelzésére, hogy milyen fontos Németország számára ez a törekvés, a pénzügyminiszter és a német kancellár együttes fellépést tervez a találkozón.

Schäuble a lapnak az amerikai elnök tervezett bankszabályozó intézkedéseivel elmondta: örvendetesnek tartja a bejelentést, "amellyel ezen a téren az Egyesült Államokban is megmozdult valami". Mint rámutatott, ezzel jelentősen nagyobb annak az esélye, hogy közös, nemzetközi megoldás szülessen.